
Orzeszki z kremem kajmakowym
Apetyczne chrupiące orzeszki z pysznym kremem - do ich przygotowania przyda się specjalna forma.
Składniki:
ciasto:
kostka miękkiego masła
łyżka kwaśnej śmietany
10 dag cukru pudru
10 dag mąki z orzechów włoskich
30 dag mąki pszennej
nadzienie:
masa kajmakowa z puszki
łyżeczka orzechówki lub rumu (opcjonalnie)
połówki orzechów włoskich
Kroki przygotowania:
Masło, śmietanę i cukier miksujemy na gładki krem. Dodajemy oba rodzaje mąki i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 min.
Rozgrzewamy specjalną formę do orzeszków (żeliwną lub elektryczną), smarujemy masłem.
Do każdego wgłębienia wkładamy małą kuleczkę ciasta, mocno przyciskamy wierzchem formy i pieczemy zgodnie z instrukcją producenta.
Można też użyć malutkich foremek, które należy wylepić ciastem i piec w piekarniku (w temp. 180°C) na złoty kolor, przez 8–10 min.
Ciasteczka delikatnie wyciągamy z foremek (będą bardzo kruche!), nadziewamy kajmakiem wymieszanym z alkoholem i połówkami orzechów, zlepiamy po dwa.
Posypujemy cukrem pudrem.
Autorka: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl
Porady:
Domowa masa kajmakowa - wypróbuj nasze sposoby!

