
Orzeszki z masą orzechową
- mąka pszenna: 390 g
- masło: 270 g
- jajka: 2 szt.
- cukier: 110 g
- soda oczyszczona: 2 g
- ocet: 15 ml
- cukier puder: 60 g
- mleko: 375 ml
- orzechy laskowe: 75 g
- orzechy włoskie: 75 g
Sposób przygotowania
krok 1
Biała ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. W misce lub na stolnicy zagniatamy przesianą mąkę, żółtka, masło (250 g) i cukier, a do zwartej masy dodajemy sodę, ocet i ubite białka. Całość wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto. Włączamy urządzenie do przygotowania orzeszków lub specjalną patelnię - formę orzeszkownicę. Z ciasta odrywamy po kawałku, formujemy małe kulki i rozpłaszczamy je we wgłębienia form. Zamykamy i zapiekamy orzeszki na złoto przez 10-15 minut (w zależności od urządzenia).

iStock krok 2
Upieczone połówki orzeszków przestudzamy i w tym czasie robimy krem do orzeszków. Orzechy mielimy, mleko zagotowujemy i zalewamy mix orzechów. Masło (20 g) ucieramy na puch z cukrem pudrem, a następnie stopniowo łączymy, miksując lub ucierając na średnich obrotach. Wypełniamy kremem orzeszki, sklejając ciasteczka. Dekorujemy według uznania.

iStock

