Porady:
- Sorbet truskawkowy to doskonały wybór na gorące dni, ponieważ doskonale chłodzi i jest mniej kaloryczny od klasycznych lodów. Jeśli chcemy go jeszcze bardziej odchudzić, zamiast cukru użyjmy słodzika, takiego jak ksylitol lub stewia. Najlepsze lody sorbetowe wychodzą z dojrzałych sezonowych owoców. W czasie letnim można cieszyć się tym deserem każdego dnia.
- Jeśli często przyrządzamy domowe lody, powinniśmy rozważyć kupno specjalnej maszynki. Jak zrobić sorbet truskawkowy za jej pomocą? Wystarczy zmiksować owoce, dodać cukier i sok z cytryny, a następnie przelać masę do maszyny i postępować zgodnie z instrukcją dołączoną do danego urządzenia.
- Smak domowych lodów możemy wzbogacić, dodając do nich listki mięty i bazylii lub miód. Gotowy sorbet z truskawek warto polać sosem czekoladowym lub podać ze świeżymi owocami sezonowymi, na przykład malinami i porzeczkami.
- Sorbety owocowe najłatwiej formować w gałki specjalną łyżką i serwować w szklanych pucharkach. Można też wykorzystać słodkie wafelki do lodów. Jeśli nie udało nam się zjeść całego sorbetu, przechowujmy go w zamrażalniku o dużej mocy.
- Domowe lody zamrożą się szybciej, jeśli przyrządzimy je od razu w porcjach, w specjalnych foremkach. Sorbet truskawkowy na patyku sprawi radość dzieciom i sprawdzi się jako deser na spotkania ze znajomymi.
Notka redakcyjna:
Jak urozmaicić przepis na sorbet truskawkowy?
Lody sorbetowe z truskawek można zrobić na bazie trzech składników. Wystarczą owoce, sok z cytryny (lub woda) i cukier. W maju i w czerwcu najlepiej wykorzystać świeże polskie truskawki i cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem. Jeśli chcemy nieco urozmaicić ten prosty deser, możemy przyrządzić:
- sorbet truskawkowo-rabarbarowy – słodko-kwaśne, orzeźwiające lody, które pomysłowo łączą sezonowe majowe produkty. To zestawienie smaków można także wykorzystać, podając sorbet z truskawek jako akompaniament do tarty z rabarbarem.
- sorbet truskawkowy z bananem – to naturalnie słodkie połączenie nie wymaga użycia cukru. Świetnie komponuje się z nutką kokosa lub migdałów.
- sorbet z truskawek i prosecco – owoce i musujące wino to zestawienie idealne i doskonały pomysł na elegancki deser dla dorosłych.
Sorbet truskawkowy możemy także wykorzystać, jeśli robimy orzeźwiający deser lodowy z owocami. Polecamy połączyć go z sorbetem z czerwonej porzeczki i lodami wafelkowymi z ajerkoniakiem.
Sorbet z mrożonych truskawek
Sorbety owocowe największym powodzeniem cieszą się w sezonie letnim, nie oznacza to jednak, że nie możemy przygotować ich jesienią lub zimą. Zadbajmy o to, żeby zawsze mieć w zamrażarce sezonowe owoce – najlepiej truskawki, jagody i maliny. Przygotowanie z nich sorbetu jest bardzo proste i można to zrobić w dowolnej chwili, kiedy najdzie nas ochota. Wyjmujemy truskawki z zamrażarki i odstawiamy je na około 15 minut. Nie mogą się rozpuścić, inaczej lody sorbetowe będą zbyt wodniste, ale nie powinny też być bardzo twarde, ponieważ mogą wtedy uszkodzić ostrze urządzenia, którego używamy do ich zmiksowania. Kiedy owoce lekko się rozmrożą, wkładamy je do kielicha blendera, dodajemy pozostałe składniki i tworzymy z nich gładką masę. Przelewamy ją do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy sorbet truskawkowy, mieszamy go widelcem i natychmiast podajemy. W taki sam sposób można przygotować ekspresowe lody z innych mrożonych owoców, na przykład egzotyczny sorbet mango.