Porady:
- Aby ośmiorniczka z parówki zgrabnie wyglądała na talerzu, należy wybrać długie i cienkie kiełbaski z dużą zawartością mięsa.
- Możecie zrobić małe lub duże ośmiorniczki. Aby były mniejsze, przed nacinaniem macek należy przekroić parówkę na pół. Małe ośmiorniczki z parówek łatwiej się smaży.
- Nie trzeba gotować parówek przed smażeniem, więc jeśli macie mniej czasu, możecie od razu wyłożyć ośmiorniczki na patelnię. Jednak chwila gotowania sprawi, że macki ładnie się rozłożą i podwiną do góry.
Notka redakcyjna:
Ośmiorniczki z parówek i nie tylko
Lubicie parówki na śniadanie? Żeby nie było nudno, możecie podawać je na wiele różnych sposobów. Jednym z nich są ośmiornice z parówek, ale możecie przygotować także:
- Serca z parówek z jajkiem sadzonym – są świetnym pomysłem na romantyczne śniadanie w walentynki, ale z pewnością ucieszy bliską osobę każdego dnia.
- Kwiatki z parówek – aby je zrobić, należy przeciąć parówkę wzdłuż, a następnie ponacinać płatki. W środek oczywiście wbijamy jajko i robimy sadzone.
Aby fantazyjne kształty z parówek nie rozpadły się na patelni, należy spiąć je wykałaczką.
Z czym jeszcze można podawać ośmiorniczki z parówek?
Angielskie śniadanie jako pierwsze przychodzi na myśl, ale to nie jedyny pomysł na podanie parówkowych ośmiorniczek:
- Ośmiorniczki z parówek w sosie pomidorowym – podsmażone na patelni ośmiorniczki smakują wybornie dodane do sosu na bazie pomidorów, cukinii i papryki.
- Ośmiorniczki z parówek w cieście naleśnikowym – macki ośmiorniczek możecie na chwilę zamoczyć w cieście, zrobionym jak na naleśniki. Następnie usmażcie je na głębokim tłuszczu.
- Ośmiorniczki z parówek z pieczarkami – można podsmażyć pieczarki w całości obok ośmiorniczek lub podawać parówki polane sosem śmietanowo–pieczarkowym i posypane natką pietruszki.
- Ośmiorniczki z parówek i makaronu – to z kolei inna wariacja na temat tego dania. Tym razem mackami ośmiorniczek są powbijane w parówki nitki makaronu spaghetti.