
Ośnieżona tarta marchewkowo-orzechowa
- orzechy nerkowca: 200 g
- ciastka imbirowe: 600 g
- masło: 250 g
- serek śmietankowy: 500 g
- esencja waniliowa: 2 łyżeczki
- syrop klonowy: 165 ml
- śmietana 36%: 100 ml
- żelatyna: 2 łyżki stołowe
- biała czekolada: 400 g
- marchewka: 200 g
- imbir: 2 łyżeczki
- cynamon: 2 łyżeczki
- kawa mielona: 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa: 1 łyżeczka
- ziele angielskie: 1 łyżeczka
- orzechy włoskie: 100 g
- kwaśna śmietana: 500 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Dwa dni wcześniej nerkowce zalewamy w misce zimną wodą. Następnego dnia
tortownicę o śr. 22 cm wykładamy papierem do wypieków. Herbatniki drobno rozkruszamy, dodajemy masło i mieszamy, aż wszystko się połączy. Masę przekładamy do przygotowanej tortownicy i dociskamy mocno do dna i boków. Schładzamy w lodówce.
krok 2
Orzechy nerkowca osączamy i na sicie płuczemy zimną wodą. Ponownie osączamy.Do misy blendera wkładam nerkowce i miksujemy, dodajemy serek
śmietankowy, esencję waniliową, syrop klonowy i gęstą śmietanę, a następnie mieszamy, aż do połączenia.
krok 3
Żelatynę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na 5 min, aby zmiękła.Z żelatyny osączamy nadmiar płynu, a następnie umieszczamy ją w rondlu
na średnim ogniu i podgrzewamy, mieszając, aż się stopi. Żelatynę i stopioną białą
czekoladę dodajemy do masy serowej, mieszamy. Przenosimy do miski i mieszamy z marchewką.
krok 4
W innej misce mieszamy przyprawy i kawę, łyżkę tej mieszanki dodajemy do masy serowej, mieszamy i przekładamy na przygotowany spód, wygładzamy powierzchnię. Schładzamy przez co najmniej 5 godz. lub przez noc. Pozostałe
przyprawy mieszamy z orzechami i odstawiamy. Przed podaniem, na wierzchu kładziemy kwaśną lub bitą śmietanę, tworząc łyżką kształt szczytów górskich. Posypujemy orzechami z przyprawami i lekko skrapiamy syropem klonowym.

