Reklama

Ośnieżona tarta marchewkowo-orzechowa to pyszne ciasto z lekkim kremowo-serowym wypełnieniem o korzennym smaku i zapachu. Ciasteczka imbirowe z syropem klonowym i orzechami nerkowca nadają odświętnego charakteru. Warto zwrócić uwagę, że marchewka, imbir i cynamon idealnie współgrają z kremowym serkiem. Przepis na ośnieżoną tartę marchewkowo-orzechową sprawdzi się idealnie na spotkanie w gronie znajomych.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Dwa dni wcześniej nerkowce zalewamy w misce zimną wodą. Następnego dnia
    tortownicę o śr. 22 cm wykładamy papierem do wypieków. Herbatniki drobno rozkruszamy, dodajemy masło i mieszamy, aż wszystko się połączy. Masę przekładamy do przygotowanej tortownicy i dociskamy mocno do dna i boków. Schładzamy w lodówce.

  • krok 2

    Orzechy nerkowca osączamy i na sicie płuczemy zimną wodą. Ponownie osączamy.Do misy blendera wkładam nerkowce i miksujemy, dodajemy serek
    śmietankowy, esencję waniliową, syrop klonowy i gęstą śmietanę, a następnie mieszamy, aż do połączenia.

  • krok 3

    Żelatynę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na 5 min, aby zmiękła.Z żelatyny osączamy nadmiar płynu, a następnie umieszczamy ją w rondlu
    na średnim ogniu i podgrzewamy, mieszając, aż się stopi. Żelatynę i stopioną białą
    czekoladę dodajemy do masy serowej, mieszamy. Przenosimy do miski i mieszamy z marchewką.

  • krok 4

    W innej misce mieszamy przyprawy i kawę, łyżkę tej mieszanki dodajemy do masy serowej, mieszamy i przekładamy na przygotowany spód, wygładzamy powierzchnię. Schładzamy przez co najmniej 5 godz. lub przez noc. Pozostałe
    przyprawy mieszamy z orzechami i odstawiamy. Przed podaniem, na wierzchu kładziemy kwaśną lub bitą śmietanę, tworząc łyżką kształt szczytów górskich. Posypujemy orzechami z przyprawami i lekko skrapiamy syropem klonowym.

Porady:

W przepisie wykorzystano:

  • ser śmietankowy o temperaturze pokojowej
  • gęsta śmietanę
  • żelatynę w proszku
  • drobno startą marchewką, odciśniętą z nadmiaru płynu
  • sproszkowaną kawę
  • uprażone, drobno posiekane orzechy włoskie
  • kwaśną śmietanę lub ubita kremówkę

Notka redakcyjna:

Ośnieżona tarta marchewkowo-orzechowa ma wyrafinowany wygląd. Dzięki temu sprawdzi się na eleganckich spotkaniach i na przyjęciach urodzinowych. Dodatkowo marchewka wprowadza ciekawy kontrast kolorystyczny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama