
Ossobuco – gicz cielęca we włoskim stylu
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- cielęcina: 8 plastry
- marchewka: 6 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- seler naciowy: 3 gałązki
- cebula: 2 szt.
- czosnek: 4 ząbki
- passata pomidorowa: 500 ml
- białe wytrawne wino: 250 ml
- liść laurowy: 3 szt.
- ziele angielskie: 6 szt.
- cytryna: 0.5 szt.
- olej: 40 ml
- sól: 10 g
- pieprz czarny: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Składniki: marchew, pietruszkę oraz cebulę i czosnek obieramy, myjemy i osuszamy. Wraz z selerem naciowym kroimy w kostkę. Cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę z połowy.
krok 2
Gicz cielęcą z kością: myjemy i osuszamy papierem kuchennym. Oprószamy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy 30 ml oleju i smażymy mięso z dwóch stron. Zdejmujemy z patelni.
krok 3
Smażenie: warzywa przekładamy na patelnię po mięsie, dodajemy resztę oleju i smażymy 3–4 minuty.
krok 4
Duszenie: przekładamy kolejno: mięso, wino, passatę, liście laurowe, ziele angielskie. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez ok. 110 minut. Po tym czasie nakłute mięso powinno być delikatne. Na koniec dodajemy do ossobuco skórkę ze startej cytryny.

