Porady:
- Z podanej proporcji wyjdzie nam 6 słoików cukinii w curry o pojemności 540 ml.
- Cukinię w zalewie słodko-kwaśnej z curry można jeść już po 5 dniach, ale pełnię swoich możliwości uzyska po 2 tygodniach.
- Żeby cukinia marynowana miała jeszcze bardziej intensywny żółty kolor, oprócz curry, do zalewy można dodać dużą szczyptę kurkumy. Dzięki temu uzyskamy znacznie mocniejszy kolor, a nie wpłynie to zbyt mocno na smak cukinii.
- Cukinia w curry będzie też dobrze komponowała się ze świeżymi ziołami. Do słoików warto więc dodać posiekany koperek.
- Konsystencję cukinii marynowanej można dostosować do własnych preferencji. Jeśli lubicie bardziej chrupiące przetwory, pokrójcie cukinię w większe kawałki. Mogą to być grubsze plastry, ale również zupełnie inne kształty, takie jak słupki, półtalarki lub kostka.
- Do marynowania nadaje się również żółta cukinia, można ją przemieszać z zieloną. W takiej wersji będzie pięknie prezentowała się na stole.
- Zamiast przyprawy curry możemy użyć mieszanki gyros lub przyprawy do dań meksykańskich. Profil smakowy będzie podobny.
Polecamy też przepis na zdrowy i przepyszny ketchup z cukinii!
Notka redakcyjna:
Cukinia w curry - dodatki
Przepis na cukinię marynowaną można modyfikować poprzez przeróżne dodatki. Warto łączyć ją z innymi warzywami, tworząc własne miksy smaków, aromatów, kolorów i struktur. Dobrym towarzyszem dla cukinii w słoiku będzie:
- marchew,
- seler,
- ogórek,
- papryka,
- cebula,
- dynia,
- patison,
- pieczarki,
- pomidorki koktajlowe,
- kalarepka,
- kalafior.
Eksperymentować można również z samą zalewą, zmieniając proporcje składników czy dodając przeróżne przyprawy i zioła. Jeśli wolicie delikatniejsze przetwory, dodajcie do cukinii w curry nieco mniej octu, a w przypadku, gdy lubicie słodsze przekąski, sypnijcie więcej cukru. Fani słodszych smaków mogą też wzbogacić marynatę odrobiną miodu, a wielbiciele pikantnego jedzenia powinni wrzucić do zalewy kilka papryczek chilli.
Cukinia marynowana z curry - do czego?
Cukinia marynowana z curry to świetny dodatek do każdego dania, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się jako składnik:
- kanapek,
- na obiad do mięsa, również do ryby,
- omletów,
- tostów,
- domowych fast-foodów. Będzie idealnie pasowała do domowego burgera, zarówno tego w wersji mięsnej, jaki i wege. Świetnie urozmaici też kebab czy tortille.
- do makaronu,
- risotto,
- kaszotto.
Warto ją dodawać także do sałatek, w których będzie ona słodko-kwaśnym akcentem. W połączeniu z sałatą lodową, rukolą czy roszponką i chrupiącymi warzywami stworzy doskonały miks. Do tego warto dodać jakieś źródło białka, takie jak kurczak, krewetki, tuńczyk, feta czy tofu. Szczególnie pysznie będzie smakowała jako dodatek do wyrazistej sałatki z makreli lub śledziowej, a także do warstwowego gyrosa, sycącej sałatki ziemniaczanej, a nawet jako urozmaicenie tradycyjnej sałatki jarzynowej.