Owoce morza w sosie smietankowym z makaronem
Smaczne owoce morza z dodatkiem makaronu z aromatycznym czosnkowo-smietanowym sosie.
Składniki:
- 15 dkg makaronu np.wstazki
- 1 szklanka smietanki kremowki
- 35-40 dkg mieszanki owocow morza: ( krewetki,kalamarnice,losos,przegrzebek.....)
- garstka posiekanej w kostke natki pietruszki
- 3 zabki czosnku pokrojone w drobna kostke
- szczypta zmielonego swiezego pieprzu
- sol do smaku
- 2 lyzki oliwy z oliwek do smazenia
Kroki przygotowania:
Makaron ugotowac wedlug przepisu na opakowaniu,odcedzic i odstawic.
Na patelni rozgrzac ok.2 lyzek oliwy z oliwek,dodac mieszanke owocow morza,smazyc ok 2-3 min.
Nastepnie dodac pokrojony czosnek i pietruszke i do wszystkiego dodac szklanke smietany kremowki.Dusic wszystko ok.3-4 min.Na koniec dodajemy do wszystkiego ugotowany wczesniej makaron,dokladnie wszystko mieszamy doprawiajac sola i pieprzem do smaku.Gotowe zycze smacznego.
Porady:
Zobacz też: homar - cena i smak szlachetnego skorupiaka


