Porady:
- Pamiętajmy, żeby z mandarynki zdjąć także albedo, czyli białą część znajdującą się między skórką a miąższem. Chociaż jest ona pełna wartości odżywczych, ma gorzki posmak, dlatego zazwyczaj się jej pozbywamy.
- Owocowe szaszłyki możemy wzbogacić miętą, bazylią lub melisą, zwłaszcza jeśli przyrządzamy je dla dorosłych. Młodsze łasuchy mogą nie docenić aromatu i urozmaicenia kolorystycznego, jakie wnoszą świeże zioła.
- Przekąska smakuje najlepiej z dodatkiem sezonowych produktów, takich jak truskawki. Ale kiedy najdzie nas ochota na szaszłyki owocowe zimą, możemy wykorzystać na przykład ananasy z puszki i późne gatunki jabłek. Mandarynki, banan, kiwi i winogrona zazwyczaj są dostępne w sklepach spożywczych przez cały rok.
- Szaszłyki z owoców warto polać przed podaniem syropem lub miodem. Taki dodatek nie tylko doda im słodyczy, ale także sprawi, że będą się apetycznie błyszczeć. W zimniejsze dni możemy posypać je rozgrzewającym cynamonem.
- Jeśli przyrządzamy szaszłyki owocowe dla dzieci, wykorzystajmy kolorowe patyczki, które pozytywnie wpłyną na efekt wizualny przekąski i z pewnością zachęcą maluchy do jedzenia.
Notka redakcyjna:
Z czym podawać szaszłyki owocowe?
Nie ulega wątpliwości, że szaszłyk z owoców to doskonały witaminowy smakołyk dla dzieci i dorosłych. Jeśli chcemy, żeby zawierał jedynie naturalnie występujące cukry i stanowił pożywną przekąskę, podawajmy go bez żadnych dodatków, na zdrowy deser lub zastrzyk energii. Na przyjęciu urodzinowym dla dzieci, kiedy można pozwolić sobie na odrobinę ekstrawagancji, serwujmy szaszłyki owocowe z:
- sosem czekoladowym – najlepiej, jeśli podamy go w formie fondue. Dzięki temu dzieci mogą maczać w nim szaszłyki. Absolutnym hitem imprez jest fontanna, z której wylewa się płynna czekolada. Sprawdzi się także prosta polewa kakaowa lub klasyczny krem czekoladowy ganache na bazie słodkiej śmietanki.
- jogurtem lub śmietaną – taki kwaskowy element świetnie komponuje się ze słodyczą owoców. Można go dosłodzić cukrem pudrem. Dla pełni smaku warto przyrządzić domowy jogurt. Sprawdzi się również kremowy serek śmietankowy.
- musem owocowym – latem wystarczy zmiksować owoce leśne, żeby otrzymać pełen witamin sos truskawkowy, malinowy lub jagodowy do szaszłyków. Jeśli jest taka potrzeba, można je dosłodzić. Uzyskamy w ten sposób dodatek do deseru znany w świecie kulinarnym pod nazwą coulis. Żeby zrobić szybki sos podobny do konfitury, zagotujmy owoce z cukrem, żeby puściły sok i zagęśćmy miksturę za pomocą skrobi ziemniaczanej. Otrzymamy wtedy słodką frużelinę.
Szaszłyki owocowe i inne przekąski dla dzieci
Organizacja przyjęć dla dzieci bywa nie lada wyzwaniem – nie tylko trzeba wypełnić im czas, ale także przygotować również coś na ząb. Przekąski powinny być przede wszystkim: proste, zdrowe, pożywne i łatwe do jedzenia. Nasza pomysł idealnie sprawdzi się właśnie na przyjęcie dla dzieci. Możemy nadziać na patyczki także ananas lub melon wycięte w fantazyjne kształty za pomocą foremki do ciastek, żeby przyciągnąć uwagę maluchów. Wrażenie na gościach z pewnością zrobią szaszłyki owocowe w arbuzie. Możemy przygotować również inne zdrowe przekąski, takie jak:
Owocowe szaszłyki na grilla
Nasz przepis na szaszłyki z owoców to propozycja na zimno. Kawałki banana, kiwi, pomarańczy i pozostałe elementy wystarczy nabić na długie, drewniane patyczki, żeby otrzymać zdrowy deser. Jednak słowo szaszłyk kojarzy nam się przede wszystkim z obróbką cieplną. I rzeczywiście, tego typu słodką przekąskę można także przyrządzić na grillu. Warto wtedy odpowiednio dobrać owoce. Odmiany jagodowe, takie jak maliny, jeżyny i borówki, są bardzo delikatne i mogą rozpaść się pod wpływem gorącej temperatury. Najlepiej wybierać gatunki o zwartym miąższu, na przykład ananasy, jabłka i brzoskwinie. Świetnie smakują także banany z grilla, zwłaszcza z dodatkiem czekolady. Szaszłyki smarujemy płynnym masłem i posypujemy cukrem pudrem. Dzięki temu utworzy się na nich apetyczna karmelowa powłoczka. Na ciepło warto przyrządzić także szaszłyki owocowe z piankami marshmallow, które dzieci zazwyczaj uwielbiają podpiekać na patyku w ognisku.