
Tort z owocami
- jajka: 6 szt.
- cukier drobny: 180 g
- mąka tortowa: 150 g
- mąka ziemniaczana: 120 g
- mleko: 1 l
- budyń waniliowy: 8 g
- cukier: 30 g
- masło: 250 g
- cytryna: 0.5 szt.
- cukier puder: 10 g
- owoce leśne: 100 g
- truskawki: 500 g
Sposób przygotowania
krok 1
Piana na biszkopt: sięgamy po jajka i oddzielamy białka od żółtek. Następnie ubijamy je na sztywną pianę, a pod koniec stopniowo dodajemy drobny cukier.
krok 2
Ciasto na biszkopt: do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do piany z białek dodajemy żółtka. Mieszamy, a następnie stopniowo dosypujemy dwa rodzaje mąki z drugiej miski. Składniki łączymy dużą drewnianą łyżką lub przy pomocy miksera na niskich obrotach.
krok 3
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C, tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 4
Pieczenie: biszkopt na tort z owocami wstawiamy do piekarnika na 25–30 min. Po tym czasie sprawdzamy, czy ciasto jest już gotowe przy pomocy drewnianego patyczka. Biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, po czym wyjmujemy z blachy, ostrożnie odwracając ją do góry dnem.
krok 5
Budyń na krem: w 200 ml zimnego mleka dokładnie mieszamy proszek na budyń. Do pozostałego mleka dodajemy cukier i wstawiamy do zagotowania. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy rozmieszany budyń i energicznie mieszamy do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji. Zestawiamy z kuchenki do ostygnięcia.
krok 6
Krem do tortu z budyniu: masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Miksujemy do połączenia składników.
krok 7
Krojenie biszkoptu: ciasto kroimy na trzy równe blaty.
krok 8
Poncz: wyciskamy sok z połówki cytryny. W 100 ml letniej wody rozpuszczamy cukier puder. Dodajemy sok i mieszamy. Ponczem nasączamy po kolei każdy z blatów do tortu z owocami.
krok 9
Owoce: myjemy i wycinamy szypułki. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Zostawiamy dwie garści całych owoców do dekoracji. Pokrojone owoce mieszamy z połową kremu budyniowego.
krok 10
Kompozycja: na pierwszy blat nakładamy połowę kremu z owocami. Przykrywamy drugim blatem, na którym także rozprowadzamy taki sam krem. Całość przykrywamy trzecim blatem. Górę i boki tynkujemy kremem bez owoców. Wierzch dekorujemy pozostawionymi owocami.
krok 11
Gotowy tort z owocami: wstawiamy do lodówki na min. 2 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia). Po tym czasie możemy przełożyć tort na paterę i podać na stół.

