Reklama

Owsiane batony z jabłkami to smaczny i zdrowy pomysł na przekąskę dla całej rodziny. Dzięki dodatkowi syropu klonowego są delikatnie słodkie. Smak owoców podkreślają korzenne przyprawy, takie jak cynamon i kardamon. Są pyszne i sycące, dlatego sprawdzą się zarówno w szkole, jak i w podróży. Koniecznie sprawdźcie ten prosty przepis na dietetyczne batony z płatków owsianych.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal251
  • tłuszcz11g
  • tłuszcz nasycony6g
  • węglowodany35g
  • cukry23g
  • błonnik2g
  • białko3g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza (160 z termoobiegiem). Kwadratową formę o wymiarach 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • krok 2

    Jabłka myjemy, obieramy, przecinamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w drobną kosteczkę. Owoce umieszczamy w małym rondelku wraz z dwoma łyżkami wody i ustawiamy na średniej mocy palnika. Gotujemy przez 3-4 minuty, aż zmiękną (powinny dać się łatwo rozgnieść). W razie potrzeby, dolewamy odrobinę wody i wydłużamy czas obróbki termicznej.

  • krok 3

    Na patelnię wrzucamy masło, syrop klonowy (możemy go zastąpić miodem, syropem daktylowym lub z agawy) oraz cukier lub zamiennik w postaci ksylitolu bądź erytrytolu. Składniki podgrzewamy na średniej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia cukru lub jego alternatywy. Odstawiamy do wystygnięcia.

  • krok 4

    Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, suszone jabłka i cynamon. Dobrym pomysłem będzie również szczypta kardamonu, który podkreśli smak ciasta. Dodajemy rozpuszczone masło z syropem i cukrem oraz ugotowane jabłka. Wszystko mieszamy, aż wszystko równomiernie się połączy.

  • krok 5

    Masę przekładamy do formy z papierem do pieczenia i mocno dociskamy do dna, wyrównując powierzchnię (możemy to zrobić za pomocą dużej łyżki lub szpatułki). Pieczemy przez 25-30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

  • krok 6

    Owsiane batony z jabłkami zostawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy masę na 16 równych kawałków. Przechowujemy w hermetycznym opakowaniu do 3 dni.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama