
Owsiane batony z jabłkami
- masło: 175 g
- jabłka: 350 g
- syrop klonowy: 200 g
- suszone jabłka: 50 g
- cukier trzcinowy: 150 g
- płatki owsiane: 300 g
- cynamon: 2 g
- woda: 30 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal251
- tłuszcz11g
- tłuszcz nasycony6g
- węglowodany35g
- cukry23g
- błonnik2g
- białko3g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza (160 z termoobiegiem). Kwadratową formę o wymiarach 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Jabłka myjemy, obieramy, przecinamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w drobną kosteczkę. Owoce umieszczamy w małym rondelku wraz z dwoma łyżkami wody i ustawiamy na średniej mocy palnika. Gotujemy przez 3-4 minuty, aż zmiękną (powinny dać się łatwo rozgnieść). W razie potrzeby, dolewamy odrobinę wody i wydłużamy czas obróbki termicznej.
krok 3
Na patelnię wrzucamy masło, syrop klonowy (możemy go zastąpić miodem, syropem daktylowym lub z agawy) oraz cukier lub zamiennik w postaci ksylitolu bądź erytrytolu. Składniki podgrzewamy na średniej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia cukru lub jego alternatywy. Odstawiamy do wystygnięcia.
krok 4
Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, suszone jabłka i cynamon. Dobrym pomysłem będzie również szczypta kardamonu, który podkreśli smak ciasta. Dodajemy rozpuszczone masło z syropem i cukrem oraz ugotowane jabłka. Wszystko mieszamy, aż wszystko równomiernie się połączy.
krok 5
Masę przekładamy do formy z papierem do pieczenia i mocno dociskamy do dna, wyrównując powierzchnię (możemy to zrobić za pomocą dużej łyżki lub szpatułki). Pieczemy przez 25-30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
krok 6
Owsiane batony z jabłkami zostawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy masę na 16 równych kawałków. Przechowujemy w hermetycznym opakowaniu do 3 dni.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

