
Owsianka à la crème brûlée
- płatki owsiane: 8 łyżek stołowych
- mleko migdałowe: 1.5 szklanki
- wanilia: 1 szt.
- sól: 1 szczypta
- syrop klonowy: 2 łyżki stołowe
- cukier trzcinowy: 3 łyżki stołowe
- maliny: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowując zapiekaną owsiankę zaczynamy od ugotowania płatków owsianych. W tym celu wsypujemy je do rondelka, zalewamy mlekiem i dodajemy przeciętą wzdłuż laskę wanilii. Całość gotujemy na średnim ogniu do momentu, gdy płatki owsiane wchłoną płyn, a cała masa nabierze gęstości. Usuwamy laskę wanilii. Owsiankę doprawiamy szczyptą soli i syropem klonowym, następnie miksujemy blenderem na gładki krem. Krem owsiankowy przelewamy do pucharków i studzimy.

krok 2
Przed podaniem owsianki wierzch deseru oprószamy cukrem trzcinowym i opiekamy za pomocą palnika cukierniczego, aby powstała karmelowa skorupka. Jeśli nie mamy palnika, krem umieszczamy w naczyniach żaroodpornych, oprószamy cukrem i wstawiamy na 5–10 min do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C, z włączoną funkcją górnej grzałki. Zapiekaną owsiankę podajemy ze świeżymi owocami sezonowymi.



