Owsianka piernikowa
- płatki owsiane: 50 g
- przyprawa do piernika: 15 g
- mleko: 100 ml
- woda: 100 ml
- mandarynki: 1 szt.
- jogurt naturalny: 75 g
- orzechy laskowe: 10 g
- ciastka imbirowe: 1 szt.
- ksylitol: 10 g
Sposób przygotowania
krok 1
Owsianka piernikowa: do garnka wsypujemy płatki owsiane, słodzik, np. ksylitol i przyprawę do piernika (najlepiej bez cukru, dlatego dobrze jest ją zrobić w domu). Dolewamy mleko i wodę. Włączamy gaz, ustawiamy niewielki ogień, żeby owsianka się nie przypaliła. Odmierzamy ok. 15 minut, mieszamy co chwilę. Na koniec wyłączamy palnik, garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 5 minut.
Make eat easy krok 2
Przygotowanie: gotową owsiankę przekładamy z garnka do miseczki. Na wierzchu będziemy układać między innymi orzechy laskowe (lub włoskie), można uprażyć je na suchej patelni, wydobędzie to z nich dodatkowy aromat. Ciasteczko korzenne (kształt dowolny) łamiemy na pół, jedną część rozkruszamy na drobno. Mandarynkę myjemy ją, obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki (można zamienić ją na pomarańczę, pomelo, grejpfruta).
Make eat easy krok 3
Dodatki: z jednej strony układamy cząstki mandarynki, na środku mamy miejsce na jogurt naturalny (może być też gęsta śmietana). Owsiankę piernikową - przede wszystkim jogurt naturalny - posypujemy pokruszonym wcześniej ciasteczkiem korzennym.
Make eat easy krok 4
Owsianka piernikowa: w górnej części układamy cząstki mandarynek, obok nich wysypujemy odrobinę orzechów laskowych. Dodatkowo możemy wcisnąć ciasteczko piernikowe, żeby całość ładnie wyglądała. Zwłaszcza, jeśli mamy piernikowego ludka - będzie trudno powstrzymać się od jedzenia.
Make eat easy