Rozgrzewająca owsianka rodem z Maroka - dobra na pożywne śniadanie.
Składniki:
2 suszone morele
2 daktyle
2 figi
2 łyżki migdałów
10 dag płatków owsianych górskich
20 dag mleka + 15 dag wody
po dużej szczypcie: soli, szafranu, kurkumy, mielonego imbiru
łyżka wody różanej
łyżka rodzynek
dodatkowo: łyżka płynnego miodu
Kroki przygotowania:
Morele, daktyle, fi gi i migdały siekamy. Płatki wsypujemy do rondla, zalewamy wodą oraz mlekiem, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu, aż płatki zupełnie zmiękną. Na koniec dodajemy wodę różaną. Wszystko mieszamy, przekładamy do miseczek, posypujemy bakaliami i orzechami oraz – jeśli lubimy na słodko – polewamy miodem.
Przepis pochodzi z książki Beaty Śniechowskiej "Pyszne Poranki"
Porady:
Nigdy nie zapomnę odkrywczej podróży do Maroka, w którym kręcono półfinał programu MasterChef. To właśnie w Maroku wywalczyłam sobie awans do finału. Urzekły mnie tamtejsze aromatyczne przyprawy, suszone owoce i wspaniała kuchnia. Marokańskie smaki przenoszę z chęcią do moich codziennych potraw. Ta owsianka to nie tylko pożywne śniadanie, ale i kwintesencja Maroka zamknięta w jednej misce.


