
Oyakodon – japoński kurczak z jajkiem na ryżu
- udka z kurczaka: 3 szt.
- bulion drobiowy: 170 ml
- jajka: 3 szt.
- cebula: 1 szt.
- sos sojowy: 60 ml
- czosnek: 2 ząbki
- syrop klonowy: 30 ml
- olej sezamowy: 5 ml
- ocet ryżowy: 10 ml
- imbir: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Udka kurczaka: odkrajamy od kości i oczyszczamy. Następnie dzielimy mięso w mniejsze kawałki o równej długości.
krok 2
Cebula: obieramy ją, a następnie kroimy w piórka.
krok 3
Sos: obieramy 3 cm kawałek imbiru i kroimy na mniejsze kawałki. Z czosnku usuwamy osłonkę oraz przeciskamy przez praskę. Oba składniki przenosimy do małej miseczki. Wlewamy syrop klonowy, olej sezamowy, ocet ryżowy oraz sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
krok 4
Jajka: wbijamy do miseczki. Należy je delikatnie roztrzepać widelcem.
krok 5
Smażenie: każdą porcję robimy oddzielnie, ale w taki sam sposób. W tym wypadku mamy przygotować danie dla dwóch osób, więc dzielimy składniki na pół. Na rozgrzaną patelnię wylewamy sos oraz bulion. Następnie wrzucamy cebulę. Smażymy ją, aż stanie się miękka. Dodajemy kurczaka. Gotujemy go pod przykryciem ok. 5–7 minut. Na końcu całość polewamy delikatnie jajkiem, podgrzewamy jeszcze 2 minuty i przekładamy oyakodon do małej miseczki. Powtarzamy cały proces, żeby zrobić drugą porcję.

