Wykwintne ozorki na obiad.
Składniki:
800 gr ozorków wieprzowych
1 cebula
2 marchewki
kawałek selera ok 100 gr
ziele angielskie 3-4 ziarna
listek laurowy
sól
2 łyżki musztardy
200 ml śmietany
1 łyżka mąki
Kroki przygotowania:
Ozorki umyć, oczyścić wyciąć gruczoły ślinowe, zalać wodą i zagotować. Pierwszą wodę odlać całkowicie, zalać świerzą, dodać sebulę marchewkę i seler oraz ziele angielskie i listek laurowy, posolić do smaku i gotować do miękkości.
Ozorki i warzywa wyjąć i ostudzić trochę, zdjąć resztki z kórki z ozorków, pokroić w plastry. Wywar przecedzić i dodać śmietanę wymieszaną z mąką i musztardą, zagotować ciągle mieszając. Pokroić do sosu jedną marchewkę i seler, dodać pokrojone ozorki, zagotować. Podawać z kaszą gryczaną. Sałatka wedle uznania.
1 z 1

ozorki_w_sosie_musztardowym
Ozorki w sosie musztardowym
Porady:
Jeśli posmakował Ci ten przepis, spróbuj także ozorków w sosie własnym.


