
Pączki bez drożdży
- cukier drobny: 150 g
- kwaśna śmietana: 1 łyżka stołowa
- jajka: 2 szt.
- kefir: 250 ml
- soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
- sól: 0.5 łyżeczki
- cynamon: 0.5 łyżeczki
- gałka muszkatołowa: 0.5 łyżeczki
- mąka pszenna: 400 g
- olej: 500 ml
- cukier puder: 220 g
- mleko: 3 łyżki stołowe
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal450
- tłuszcz15g
- tłuszcz nasycony5g
- węglowodany75g
- cukry40g
- błonnik2g
- białko8g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: mieszamy drobny cukier ze śmietaną, jajkami i kefirem. Do oddzielnego naczynia przesiewamy 150 g mąki z sodą, solą i przyprawami. Łączymy suche i mokre składniki. Stopniowo dodajemy więcej mąki, kontrolując konsystencję ciasta. Powinno być wystarczająco zwarte, żeby można było formować z niego pączki, ale niezbyt suche.
krok 2
Formowanie oponek: rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości około 1 cm. Wycinamy z niego pączki o średnicy 7 cm (można to zrobić za pomocą szklanki). Ze środka wykrajamy 3–4 cm krążek (na przykład kieliszkiem lub nakrętką).
krok 3
Smażenie: podgrzewamy sporą ilość oleju do 180°C. Ostrożnie umieszczamy w nim pierwszą partię pączków. Smażymy je przez około 1–2 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową i osuszamy na ręczniku papierowym. Powtarzamy z pozostałymi oponkami i wykrojonymi środkami (powstaną z nich urocze minipączki bez drożdży).
krok 4
Dekorowanie: mieszamy cukier puder z mlekiem, żeby uzyskać jednolity, lśniący lukier. Studzimy nasze pączki bez drożdży, po czym zanurzamy je w glazurze i odkładamy na kratkę cukierniczą. Czekamy, aż polewa zastygnie.
Źródło: serwis partnerski apetitonline.cz,

