Reklama

Pączki bez drożdży to prosta i szybka alternatywa dla tych, których onieśmiela proces wyrabiania i wyrastania ciasta. Ponieważ nie są tak napowietrzone jak tradycyjny karnawałowy przysmak, najlepiej zrobić je w formie niewielkich, lżejszych oponek. Wykrojone z ich środka kulki stworzą urzekające minipączki. Wierzch miękkiego, puchatego deseru zdobi lśniący, mleczny lukier. Podpowiadamy, jak zrobić błyskawiczne donaty bez drożdży.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal450
  • tłuszcz15g
  • tłuszcz nasycony5g
  • węglowodany75g
  • cukry40g
  • błonnik2g
  • białko8g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ciasto: mieszamy drobny cukier ze śmietaną, jajkami i kefirem. Do oddzielnego naczynia przesiewamy 150 g mąki z sodą, solą i przyprawami. Łączymy suche i mokre składniki. Stopniowo dodajemy więcej mąki, kontrolując konsystencję ciasta. Powinno być wystarczająco zwarte, żeby można było formować z niego pączki, ale niezbyt suche.

  • krok 2

    Formowanie oponek: rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości około 1 cm. Wycinamy z niego pączki o średnicy 7 cm (można to zrobić za pomocą szklanki). Ze środka wykrajamy 3–4 cm krążek (na przykład kieliszkiem lub nakrętką).

  • krok 3

    Smażenie: podgrzewamy sporą ilość oleju do 180°C. Ostrożnie umieszczamy w nim pierwszą partię pączków. Smażymy je przez około 1–2 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową i osuszamy na ręczniku papierowym. Powtarzamy z pozostałymi oponkami i wykrojonymi środkami (powstaną z nich urocze minipączki bez drożdży).

  • krok 4

    Dekorowanie: mieszamy cukier puder z mlekiem, żeby uzyskać jednolity, lśniący lukier. Studzimy nasze pączki bez drożdży, po czym zanurzamy je w glazurze i odkładamy na kratkę cukierniczą. Czekamy, aż polewa zastygnie.

    Źródło: serwis partnerski apetitonline.cz,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama