Z przepisu wychodzi ok. 12 pysznych pączków
Składniki:
- 200g mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 6 łyżek ciepłego mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 25 g masła
- konfitura do nadzienia ( u mnie konfitura różana własnej roboty)
Kroki przygotowania:
Masło dokładnie rozcieramy z mąką. Drożdże i cukier rozpuszczamy w mleku i wlewamy do mąki. Wbijamy jajko
całość wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości.
Następnie odrywamy po kawałeczku
formując okrągły placek. Na środek wykładamy porcję nadzienia. Wszystkie boki sklejamy razem tworząc zgrabną kulkę.
Pączki układamy złączeniem do dołu na wyłożonej blaszce.
Przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut.
Pieczemy w 180 stopni C przez około 10.
Po wystudzeniu możemy polać lukrem..
1 z 1

paczki_bez_smazenia
Pączki bez smażenia


