Reklama

Przepis na pączki z miodem i likierem pomarańczowym.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Drożdże: rozkruszamy, dokładnie mieszamy ze śmietanką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

  • krok 2

    Ciasto: masło ucieramy z żółtkami na pianę. Cały czas ucierając, dodajemy stopniowo płynny miód i przesianą mąkę ze szczyptą soli. Wlewamy drożdże i bardzo dokładnie wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30–40 min.

  • krok 3

    Formowanie: gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie dokładnie wyrabiamy i dłońmi obsypanymi mąką formujemy niewielkie kulki. Układamy na stolnicy oprószonej mąką. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

  • krok 4

    Smażenie: w płaskim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy tłuszcz. Wkładamy pączki partiami, tak aby swobodnie pływały. Przykrywamy i smażymy 2–3 min. Odkrywamy. Przewracamy każdy na drugą stronę i smażymy już bez przykrycia 3–4 min. Po wyjęciu osączamy z nadmiaru tłuszczu.

  • krok 5

    Polewa: w rondelku topimy czekoladę. Dodajemy likier pomarańczowy. Mieszamy. Ciepłe pączki układamy na kratce i polewamy masą czekoladową.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama