
Pączki lwowskie
- żółtko: 10 szt.
- gorzka czekolada: 200 g
- drożdże: 50 g
- śmietana 30%: 0.5 szklanki
- masło: 100 g
- mąka: 500 g
- miód: 75 g
- smalec: 300 g
- sól: 3 g
- likier pomarańczowy: 60 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Drożdże: rozkruszamy, dokładnie mieszamy ze śmietanką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
krok 2
Ciasto: masło ucieramy z żółtkami na pianę. Cały czas ucierając, dodajemy stopniowo płynny miód i przesianą mąkę ze szczyptą soli. Wlewamy drożdże i bardzo dokładnie wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30–40 min.
krok 3
Formowanie: gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie dokładnie wyrabiamy i dłońmi obsypanymi mąką formujemy niewielkie kulki. Układamy na stolnicy oprószonej mąką. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
krok 4
Smażenie: w płaskim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy tłuszcz. Wkładamy pączki partiami, tak aby swobodnie pływały. Przykrywamy i smażymy 2–3 min. Odkrywamy. Przewracamy każdy na drugą stronę i smażymy już bez przykrycia 3–4 min. Po wyjęciu osączamy z nadmiaru tłuszczu.
krok 5
Polewa: w rondelku topimy czekoladę. Dodajemy likier pomarańczowy. Mieszamy. Ciepłe pączki układamy na kratce i polewamy masą czekoladową.

