Reklama

Drożdżowe pączuchy puszyste jak poduchy :)

Składniki:

2 szkl mleka
4 szkl mąki
2 jajka
4 dkg drożdży
4 łyżki cukru
aromat śmietankowy
1 łyżka octu
tłuszcz do smażenia

Kroki przygotowania:

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka z cukrem
dodać resztę mleka i rozmieszane widelcem jajka. Mleko powinno być ciepłe nie gorące. Dodawać stopniowo mąkę i mieszać ciasto łyżką pod koniec dodać ocet i aromat
Wymieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozgrzać tłuszcz na głębszej patelni lub w szerokim rondlu i zmoczoną w wodzie łyżką nabierać ciasto
kłaść na tłuszcz i ponownie moczyć łyżkę w wodzie . Smażyć na brązowy kolor wyjmować na ręcznik papierowy by wchłonął nadmiar tłuszczu. Można posypać cukrem pudrem
doskonale na kolację podane z mlekiem lub kakao.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama