
Pączki pieczone
- drożdże: 40 g
- masło: 100 g
- mleko: 50 ml
- mąka: 500 g
- sól: 3 g
- cukier: 80 g
- jogurt naturalny: 100 ml
- żółtko: 5 szt.
- powidła śliwkowe: 200 g
- cukier puder: 60 g
- sok z cytryny: 60 ml
- skórka pomarańczowa: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki, co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Masło możemy dodatkowo rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia, ale nie jest to konieczne. Mąkę przesiewamy, oddzielamy też żółtka od białek.
krok 2
Zaczyn: drożdże łączymy z mlekiem, 2 łyżkami mąki (ok. 30 g) i łyżeczką cukru (ok. 5 g). Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 min, do wyrośnięcia.
krok 3
Ciasto na pączki: pozostałą mąkę mieszamy z solą, cukrem, jogurtem i 4 żółtkami. Wlewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. W międzyczasie dodajemy partiami bardzo miękkie lub lekko stopione masło. Używamy miksera z hakami do ciasta drożdżowego lub po prostu drewnianej łyżki, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
krok 4
Formowanie pączków: wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, krótko je wyrabiając. Następnie wykładamy je na posypany mąką blat, rozpłaszczamy na grubość 1,5–2 cm. Wykrawamy krążki, lekko spłaszczamy, na środek nakładamy łyżeczkę powideł, zlepiamy brzegi, formujemy kulkę. Można je też wypełnić już po upieczeniu, wystarczy przełożyć powidła do szprycy, rękawa cukierniczego lub strzykawki i wcisnąć w środek ciasta.
krok 5
Wyrastanie pączków: na blaszce z wyposażenia piekarnika rozkładamy papier do pieczenia. Układamy na niej gotowe bułeczki, łączeniem do dołu. Odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na ok. 20 min. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
krok 6
Piekarnik: rozgrzewamy go do temp. 180°C.
krok 7
Pieczenie: pączki wkładamy ok. 20 min, aż będą rumiane. Zostawiamy je do wystudzenia.
krok 8
Lukier: wyciskamy sok z cytryny, ok. 60 ml. Dodajemy do niego ok. 60 g cukru pudru. Dokładnie rozcieramy.
krok 9
Wykończenie: przestudzone pączki z piekarnika polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.

