
Pączki po warszawsku
- smalec: 400 g
- cukier waniliowy: 16 g
- sok z cytryny: 30 ml
- cukier puder: 100 g
- aromat migdałowy: 5 kropli
- śmietana 30%: 240 ml
- żółtko: 7 szt.
- cukier: 135 g
- sól: 3 g
- konfitura z płatków róży: 100 g
- mąka: 510 g
- mleko: 125 ml
- masło: 130 g
- drożdże: 60 g
- migdały: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Zaczyn: drożdże ucieramy z łyżeczką cukru i łyżką mąki. Dokładnie mieszamy z ciepłym mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.
krok 2
Ciasto: do rondelka wbijamy żółtka. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Rondelek ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijamy na parze na jednolity gładki krem. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy ubite żółtka razem z lekko podgrzaną śmietanką. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, po czym dodajemy sól i zaczyn.
krok 3
Nadzienie: połowę migdałów drobno siekamy i mieszamy z konfiturą z róży.
krok 4
Wyrabianie: zagniatamy ciasto przez co najmniej kwadrans. Kiedy przestaje się lepić do rąk, wlewamy stopione, przestudzone masło i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia co najmniej na 1–1 i 1/2 godz.
krok 5
Smażenie: formujemy pączki. Nadziewamy je różą i smażymy partiami w stopionym smalcu, obracając (pośrodku powinna powstać cieniutka, jaśniejsza obrączka). Po wyjęciu osączamy pączki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
krok 6
Dekoracja: ostudzone pączki polewamy lukrem utartym z cukru pudru, soku z cytryny i aromatu. Posypujemy grubo pokrojonymi migdałami.

