
Pączki wytrawne - z szynką, szczypiorkiem i papryką
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- szynka gotowana: 100 g
- mąka: 75 g
- mąka kukurydziana: 85 g
- sól: 3 g
- proszek do pieczenia: 3 g
- soda oczyszczona: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- gałka muszkatołowa: 3 g
- papryka ostra: 3 g
- jajka: 2 szt.
- maślanka: 100 ml
- szczypiorek: 1 pęczek
- olej: 1 l
Sposób przygotowania
krok 1
Przesiewamy pszenną mąkę do miski, dodajemy mąkę kukurydzianą, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, świeżo mielony pieprz, gałkę muszkatołową, paprykę. Jajka lekko ubijamy razem z maślanką dorzucamy do miski i wyrabiamy gładkie, wilgotne ciasto.
krok 2
Mikserem na małych obrotach mielemy szynkę, drobno siekany szczypiorek i starty cheddar, mieszamy z ciastem. Rozgrzewamy głęboki tłuszcz. Łyżką stołową nabieramy porcje ciasta wpuszczamy do frytury smażymy ok. 3 min na złoto. Koniecznie odsączamy na papierowych serwetkach.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018

