Reklama

A gdyby pączki przygotować na wytrawnie? Gwarantujemy, że te z szynką i serem podbiją wasze serca niemniej niż ich słodkie odpowiedniki.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przesiewamy pszenną mąkę do miski, dodajemy mąkę kukurydzianą, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, świeżo mielony pieprz, gałkę muszkatołową, paprykę. Jajka lekko ubijamy razem z maślanką dorzucamy do miski i wyrabiamy gładkie, wilgotne ciasto.

  • krok 2

    Mikserem na małych obrotach mielemy szynkę, drobno siekany szczypiorek i starty cheddar, mieszamy z ciastem. Rozgrzewamy głęboki tłuszcz. Łyżką stołową nabieramy porcje ciasta wpuszczamy do frytury smażymy ok. 3 min na złoto. Koniecznie odsączamy na papierowych serwetkach.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018

Porady:

Zaskakujący smakowo może być dodatek drobnych kostek świeżego ananasa, startego imbiru i kolendry zamiast szczypioru. W wersji rybnej można sobie pozwolić na kawałek łososia surowego przepuszczonego przez maszynkę do mięsa, otartą skórkę z cytryny i posiekane zielone oliwki. Jako dip polecam naturalny serek wymieszany z łyżeczką soku buraczanego, łyżeczką tartego chrzanu, pęczkiem posiekanego kopru i sokiem cytrynowym.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama