
Pączki z budyniem
- mąka pszenna: 440 g
- drożdże: 20 g
- masło: 70 g
- mleko: 700 ml
- jajka: 2 szt.
- sól: 5 g
- budyń waniliowy: 80 g
- cukier: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: na 2 godziny przed rozpoczęciem pracy wyjmujemy wszystkie składniki z lodówki (czas nie jest wliczony w czas robienia pączków z budyniem). Przesiewamy mąkę.
krok 2
Ciasto drożdżowe: do miski wsypujemy mąkę, sól oraz 50 g cukru. Robimy w suchych składnikach dołek i kruszymy do niego drożdże. Następnie lekko podgrzewamy 200 ml mleka i rozpuszczamy w nim masło. Powstałym płyn wlewamy do dołka w mące z drożdżami i delikatnie mieszamy, zagarniając odrobinę mąki. Wstępnie wymieszane ciasto zostawiamy na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie wbijamy jajka i wlewamy rum (lub wódkę bądź spirytus). Wszystkie składniki wyrabiamy przez 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne, ale wciąż miękkie. Gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
krok 3
Nadzienie budyniowe: w tym czasie gotujemy 500 mleka i przygotowujemy budyń z 2 paczek (ok. 80 g), według przepisu na opakowaniu. Gdy zgęstnieje, wyłączamy palnik i dodajemy 150 g cukru. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
krok 4
Formowanie pączków: wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość) wałkujemy na grubość 1,5-2 cm. Następnie wycinamy z niego kółka, za pomocą szklanki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
krok 5
Smażenie pączków: gdy ciasto na pączki wyrasta, na małym ogniu, rozgrzewamy tłuszcz w garnku do temperatury 175°C. Uformowane ciasto drożdżowe wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy ok. 3 minuty z obu stron. Gotowe pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na ręcznik papierowy, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.
krok 6
Nadziewanie: usmażone i wystudzone pączki nadziewamy wcześniej przygotowanym budyniem, np. za pomocą szprycy. Można dodatkowo polać je lukrem i posypać wiórkami kokosowymi lub po prostu udekorować cukrem pudrem.

