Pączki pachnące karnawałem
Składniki:
4 szklanki mąki
4 dag drożdży
1/4 szklanki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
1 całe jajko
4 żółtka
5 dag stopionego masła
1 szczypta soli
1 łyżka spirytusu
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
Dodatkowo:
marmolada
olej do smażenia
smażone skórki z cytrusów
Kroki przygotowania:
Mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami, dodać 2 łyżki mąki i połowę cukru, odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać i wymieszać z resztą cukru oraz solą, dodać przestudzone masło, jajko, żółtka oraz spirytus i wyrośnięte drożdże. Z tych wszystkich składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjąć na podsypaną mąką stolnicę i rozciągnąć na dość cienki placek i szklanką wyciąć krążki na każdym ułożyć porcję marmolady i uformować pączki, zostawić pod przykryciem na kilka minut do podrośnięcia.
W garnku rozgrzać sporą ilość oleju i smażyć na nim pączki do uzyskania złotego koloru po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i niewielką ilością wody do uzyskania gładkiego lukru.
Przygotowanym lukrem polać pączki i ozdobić skórkami, zostawić do zaschnięcia lukru.
1 z 1

paczki_z_lukrem
Pączki z lukrem


