
Pączki z marmoladą
- mąka pszenna: 1 kg
- drożdże: 50 g
- cukier: 80 g
- mleko: 500 ml
- żółtko: 8 szt.
- masło: 100 g
- sól: 1 szczypta
- spirytus: 60 ml
- olej: 1 l
- spirytus: 20 g
- dżem owocowy: 160 g
- cukier puder: 45 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie zaczynu: świeże drożdże rozkruszamy i przekładamy do dużej miski. Zalewamy je ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Dodajemy do nich 30 g mąki oraz cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 25 minut w ciepłe miejsce.
krok 2
Przygotowanie: masło rozpuszczamy, odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek - potrzebne będą tylko żółtka, z białek możemy zrobić bezę lub zamrozić je do wykorzystania później.
krok 3
Wyrabianie masy na pączki: gdy zaczyn zacznie pracować dodajemy do niego pozostały cukier, szczyptę soli, spirytus i masło. Mieszamy. Następnie partiami dodajemy przesianą mąkę oraz żółtka, cały czas wyrabiając ciasto. Gotową masę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
krok 4
Formowanie pączków z marmoladą: stolnicę delikatnie obsypujemy mąką, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość ok. 2 cm. Przy pomocy szklanki lub specjalnej foremki wycinamy z niego krążki. Powinno wyjść nam ok. 34 pączków. Nakładamy na nie po łyżeczce marmolady. Zlepiamy je podobnie, jak pierogi, ale nadajemy im kształt kuli.
krok 5
Wyrastanie pączków: przykrywamy je ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie powinny podwoić swą objętość.
krok 6
Rozgrzewanie tłuszczu: olej wlewamy do garnka z grubym dnem (może być też smalec, ok. 4 kostki). Powoli rozgrzewamy go do temperatury 175°C.
krok 7
Smażenie domowych pączków: delikatnie przekładamy je partiami do garnka. Smażymy je przez około 2 minuty z każdej strony. Gdy zaczną się rumienić wyławiamy je i przekładamy na papierowy ręcznik.
krok 8
Podanie: po wystudzeniu obsypujemy je cukrem pudrem. Można jeść je lekko ciepłe, wtedy są najsmaczniejsze.

