Pączki z piekarnika
- mąka pszenna: 500 g
- sól: 3 g
- cukier drobny: 80 g
- masło: 100 g
- mleko: 200 ml
- żółtko: 5 szt.
- drożdże: 40 g
- cukier puder: 110 g
- sok z cytryny: 4 łyżki stołowe
- skórka pomarańczowa: 50 g
- marmolada: 90 g
Sposób przygotowania
krok 1
Podgrzewamy mleko w rondelku. Powinno być letnie, mieć około 37°C. Rozpuszczamy masło i lekko je studzimy, ale nie pozwalamy mu z powrotem zastygnąć. Rozkruszamy drożdże do miseczki. Dodajemy 50 ml mleka, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki (z odmierzonych wcześniej składników). Mieszamy, aż powstanie zaczyn o konsystencji śmietany. Odstawiamy go pod przykryciem w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować (płyn spieni się i urośnie).

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 2
Przesiewamy mąkę (typ 550 lub 440) ze szczyptą soli do dużej miski. Dodajemy zaczyn, roztopione masło, resztę mleka i cukru oraz żółtka (pozostałość jajek możemy wykorzystać później do zrobienia babki z białek, bezy lub lukru królewskiego). Mieszamy składniki drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy jednolite ciasto. Możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego ze specjalną końcówką (hakiem). Formujemy je w kulę, wkładamy do dużej miski (weźmy pod uwagę, że ciasto zwiększy objętość), przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 3
Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę lub czysty blat. Posypujemy wybraną powierzchnię mąką (możemy też wykorzystać silikonową matę). Przez chwilę ugniatamy ciasto dłońmi, a następnie dzielimy je na 14 równych kawałków (możemy wykorzystać wagę, dzięki temu wszystkie pieczone pączki miały ten sam rozmiar). Formujemy z nich kulki. Najlepiej zrobić to w taki sposób, żeby spojenie ciasta było niewidoczne, a wierzch był napięty.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 4
Układamy drożdżowe kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy między nimi spore odstępy. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, a w międzyczasie pozwalamy, żeby ciasto ponownie wyrosło (przykrywamy je czystą, lnianą ściereczką). Trzymamy pączki w piekarniku przez 20–25 minut. Powinny się ładnie zarumienić.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 5
Wyjmujemy pączki z piekarnika i zanim wystygną, nadziewamy je ulubionymi przetworami, na przykład marmoladą lub dżemem truskawkowym. Używamy do tego rękawa cukierniczego z podłużną, wąską końcówką lub specjalnej szprycy. Przygotowujemy lukier – ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny. Smarujemy nim gotowe pączki. Dekorujemy je kandyzowaną skórką pomarańczy.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa


