Reklama

Pączki z piekarnika są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych smażonych słodkości na tłusty czwartek. Chociaż przypominają raczej maślane bułeczki drożdżowe, smakują podobnie – ciasto jest miękkie, puszyste i lekko wilgotne. Można nadziewać je powidłami śliwkowymi, marmoladą lub budyniem. Najlepiej prezentują się w klasycznym wydaniu – z lukrem i kandyzowaną skórką z pomarańczy. Podpowiadamy, jak zrobić pieczone pączki idealne na karnawał.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Podgrzewamy mleko w rondelku. Powinno być letnie, mieć około 37°C. Rozpuszczamy masło i lekko je studzimy, ale nie pozwalamy mu z powrotem zastygnąć. Rozkruszamy drożdże do miseczki. Dodajemy 50 ml mleka, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki (z odmierzonych wcześniej składników). Mieszamy, aż powstanie zaczyn o konsystencji śmietany. Odstawiamy go pod przykryciem w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować (płyn spieni się i urośnie).

    Angelika Grabowiecka g.angelikaa

  • krok 2

    Przesiewamy mąkę (typ 550 lub 440) ze szczyptą soli do dużej miski. Dodajemy zaczyn, roztopione masło, resztę mleka i cukru oraz żółtka (pozostałość jajek możemy wykorzystać później do zrobienia babki z białek, bezy lub lukru królewskiego). Mieszamy składniki drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy jednolite ciasto. Możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego ze specjalną końcówką (hakiem). Formujemy je w kulę, wkładamy do dużej miski (weźmy pod uwagę, że ciasto zwiększy objętość), przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

    Angelika Grabowiecka g.angelikaa

  • krok 3

    Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę lub czysty blat. Posypujemy wybraną powierzchnię mąką (możemy też wykorzystać silikonową matę). Przez chwilę ugniatamy ciasto dłońmi, a następnie dzielimy je na 14 równych kawałków (możemy wykorzystać wagę, dzięki temu wszystkie pieczone pączki miały ten sam rozmiar). Formujemy z nich kulki. Najlepiej zrobić to w taki sposób, żeby spojenie ciasta było niewidoczne, a wierzch był napięty.

    Angelika Grabowiecka g.angelikaa

  • krok 4

    Układamy drożdżowe kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy między nimi spore odstępy. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, a w międzyczasie pozwalamy, żeby ciasto ponownie wyrosło (przykrywamy je czystą, lnianą ściereczką). Trzymamy pączki w piekarniku przez 20–25 minut. Powinny się ładnie zarumienić.

    Angelika Grabowiecka g.angelikaa

  • krok 5

    Wyjmujemy pączki z piekarnika i zanim wystygną, nadziewamy je ulubionymi przetworami, na przykład marmoladą lub dżemem truskawkowym. Używamy do tego rękawa cukierniczego z podłużną, wąską końcówką lub specjalnej szprycy. Przygotowujemy lukier – ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny. Smarujemy nim gotowe pączki. Dekorujemy je kandyzowaną skórką pomarańczy.

    Angelika Grabowiecka g.angelikaa

Porady:

  • Pączki pieczone można również oprószyć cukrem pudrem. Świetnie smakują oblane polewą czekoladową lub karmelową. Niezależnie od wybranej opcji należy ozdabiać je dopiero wtedy, gdy wystygną.
  • Pączki z lukrem warto dodatkowo ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową, ale można też wykorzystać kolorową posypkę cukrową, wiórki czekoladowe lub liofilizowane owoce.
  • Świeże drożdże można zastąpić ich suszonym odpowiednikiem (14 g). Nie musimy wtedy przygotowywać zaczynu.
  • Jeśli chcemy zrobić fit pączki z piekarnika, możemy zastąpić cukier ksylitolem lub erytrytolem. Dużym plusem jest to, że nie przyrządzamy tego karnawałowego przysmaku na głębokim oleju. Pieczenie pączków to lepszy wybór – są zdrowsze i mniej kaloryczne.

Notka redakcyjna:

Jak nadziewać pączki z piekarnika?

Zarówno pączki pieczone w piekarniku, jak i smażone na głębokim tłuszczu możemy nadziewać na dwa sposoby:

  • przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego – po upieczeniu (lub usmażeniu), kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe i elastyczne,
  • dodając do pączków konfiturę przed obróbką termiczną – żeby było łatwiej, możemy rozwałkować ciasto drożdżowe i wyciąć z niego koła przy pomocy szklanki. Na połowę krążków nakładamy nadzienie, po czym przykrywamy je i zlepiamy brzegi.

Trzeba mieć jednak na uwadze, że nie każde nadzienie sprawdzi się w obu przypadkach. W surowym cieście można z powodzeniem zamknąć powidła śliwkowe, konfiturę z wiśni lub czekoladę w kawałkach. Przy pomocy szprycy nadziewamy pączki marmoladą, budyniem, kremem czekoladowym, kokosowym lub o smaku ajerkoniaku.

Jeśli chcecie solidnie przygotować się na tłusty czwartek lub wypróbować nowe metody, sprawdźcie nasze porady, jak nadziewać pączki.

Pączki serowe z piekarnika

Jeśli chcemy zrobić szybkie pączki z piekarnika, zapomnijmy o aktywowaniu drożdży i długim wyrabianiu składników. Przygotujmy w zamian ciasto na bazie twarogu, z dodatkiem proszku do pieczenia. Pączki serowe to świetny pomysł na szybką, słodką przekąskę na tłusty czwartek. Zazwyczaj z masy twarogowej formuje się zgrabne kulki i wrzuca je na gorący olej, ale równie dobrze można je przyrządzić w piekarniku. Wystarczy im około 25 minut w 180°C. Szykując się na przyjęcie karnawałowe, możemy zrobić z nich miniaturki, czyli niewielkie kuleczki na jeden kęs. Przepis na pączki z piekarnika z serem można dowolnie modyfikować i dodać do ciasta na przykład aromat rumowy, starte jabłka lub skórkę z cytryny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama