
Pączki z toffi
- mleko: 150 ml
- masło: 50 g
- mąka pszenna: 400 g
- drożdże: 7 g
- cukier drobny: 100 g
- cynamon: 1.5 łyżeczki
- jajka: 1 szt.
- jabłka: 1 szt.
- olej: l
- masa kajmakowa: 397 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal183
- tłuszcz7g
- tłuszcz nasycony2g
- węglowodany26g
- cukry12g
- błonnik1g
- białko3g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: podgrzewamy mleko w rondelku. Dodajemy masło. Odstawiamy, aż mleko ostygnie do temperatury około 37°C (możemy je sprawdzić dłonią), a masło się rozpuści. Wsypujemy mąkę pszenną do dużej miski razem z suchymi drożdżami, 50 g cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu i szczyptą soli. Mieszamy. Dolewamy ciepłe mleko z masłem. Wbjamy jajko. Dodajemy obrane i starte jabłko. Łączymy składniki drewnianą łyżką, a następnie wyjmujemy ciasto na blat i ugniatamy je przez kilka minut, aż stanie się jednolite i gładkie. Wkładamy je do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość dwukrotnie. Czas wyrastania ciasta nie został uwzględniony w klasyfikacji dania.
krok 2
Formowanie pączków: lekko natłuszczamy 2 duże blachy do pieczenia. Odkrywamy ciasto i ugniatamy je, żeby usunąć z niego pęcherzyki powietrza. Odrywamy kawałek mniej więcej o wielkości orzecha włoskiego i formujemy z niego gładką kulę. Układamy ją na tacy i delikatnie spłaszczamy dłonią. Czynności powtarzamy z pozostałym ciastem – w sumie powinno wyjść około 20 niewielkich pączków. Przykrywamy blachę czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ponownie podwoi swoją objętość – na około 30 minut.
krok 3
Smażenie: przygotowujemy 2 duże, płaskie talerze. Jeden z nich wykładamy ręcznikami papierowymi, na drugim mieszamy pozostały cukier i cynamon. Wlewamy olej do dużego rondla, tak żeby sięgał do połowy wysokośći jego ścian. Rozgrzewamy go do 180°C. Jeśli nie mamy termometru kuchennego, wrzucamy do tłuszczu mały kawałek chleba. Jeśli zarumieni się w ciągu 30 sekund, możemy zacząć smażenie pączków. Wrzucamy po 3–4 kulki na raz (w zależności od wielkości garnka). Czekamy 4–5 minut, aż każda z nich napęcznieje i nabierze ciemnozłotej barwy. Odsączamy je na papierze kuchennym. Obtaczamy pączki z jabłkami w cynamonowym cukrze, kiedy są jeszcze ciepłe.
krok 4
Nadziewanie: wlewamy karmel (mleczny z puszki lub przyrządzony samodzielnie sos toffi) do rękawa cukierniczego wyposażonego w wąską końcówkę. Wbijamy w środek pączka szpikulec lub wykałaczkę. Delikatnie nim poruszamy, żeby zrobić w cieście miejsce na nadzienie. Wsuwamy w powstałą dziurkę tylkę założoną na rękaw. Ściskamy jego zawartość, żeby wypełnić pączki. Podajemy je z dodatkowym karmelem do maczania.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

