Pączki z ziemniakami
- mąka pszenna: 600 g
- ziemniaki: 350 g
- mleko: 60 ml
- żółtko: 4 szt.
- sól: 3 g
- masło: 50 g
- cukier: 100 g
- drożdże: 40 g
- olej: 1 l
- dżem owocowy: 200 g
- cukier puder: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ziemniaki: gotujemy do miękkości w nieosolonej wodzie. Warto przyrządzić je w mundurkach, dzięki czemu nie nasiąkną wodą. Najlepiej sprawdzą się gatunki o średniej zawartości skrobi (typ B). Obieramy je i rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę. Studzimy do temperatury pokojowej.

Ewa Niepytalska krok 2
Zaczyn: rozkruszamy drożdże do miski. Zalewamy je ciepłym mlekiem (powinno mieć około 37°C, można je lekko podgrzać w rondelku). Dodajemy łyżkę cukru i 3 łyżki mąki ze składników odmierzonych na ciasto. Mieszamy. Odstawiamy na około 15 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować, płyn uniesie się i spieni.

Ewa Niepytalska krok 3
Ciasto: rozpuszczamy masło i lekko je studzimy. Umieszczamy w misie miksera ziemniaki, mąkę, sól, cukier i żółtka (z białek możemy zrobić później kokosanki lub bezy). Wlewamy zaczyn i roztopione masło. Jeśli chcemy, żeby pączek z ziemniaków miał charakterystyczny zapach domowych wypieków, wykorzystajmy ekstrakt waniliowy lub rumowy. Mieszamy wszystkie składniki drewnianą łyżką lub szpatułką, a następnie wyrabiamy przez 10 minut (ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego). Przekładamy do dużej miski podsypanej mąką. Przykrywamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

Ewa Niepytalska krok 4
Formowanie pączków: kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką. Ugniatamy przez chwilę, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Dzielimy na pół. Jedną część odkładamy, drugą formujemy w kulę i lekko rozwałkowujemy. Wycinamy z niej krążki o średnicy 7 cm (za pomocą szklanki lub wykrawacza do ciastek). Odkładamy je do wyrośnięcia. Przykrywamy bawełnianą ściereczką. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem i z jego skrawkami. Powinniśmy otrzymać około 20 pączków.

Ewa Niepytalska krok 5
Smażenie: w trakcie oczekiwania, aż ciasto drożdżowe ponownie wyrośnie, rozgrzewamy olej w dużym, głębokim garnku (wypełniamy go maksymalnie do 3/4 wysokości). Partiami smażymy w nim pączki ziemniaczane. Kiedy zauważymy, że się rumienią, przekręcamy je na drugą stronę. Jeśli ciasto zostało przyrządzone prawidłowo, kulki będą puchnąć w trakcie smażenia i unosić się na powierzchni tłuszczu, a dookoła nich powstanie charakterystyczny, jaśniejszy pierścień. Wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej na talerzy wyłożony ręcznikiem papierowym.

Ewa Niepytalska krok 6
Nadziewanie: umieszczamy ulubioną konfiturę w rękawie cukierniczym. Wbijamy końcówkę w środek ciasta (najlepiej, jeśli mamy długą, wąską tylkę). Wypełniamy pączek nadzieniem (wystarczy około łyżeczki przetworów na sztukę). Możemy też wykorzystać specjalną szprycę z wąską igłą. Znajdziemy ją w sklepach z wyposażeniem cukierniczym. Dzięki niej nie naruszamy struktury pączka i dziurka po tylce jest praktycznie niewidoczna.

Ewa Niepytalska krok 7
Dekoracja: układamy gotowe pączki z ziemniakami na dużym talerzu lub paterze i równomiernie oprószamy cukrem pudrem. Żeby karnawałowy deser przyjemnie pachniał przyprawami korzennymi, wymieszajmy posypkę ze szczyptą cynamonu. Możemy także udekorować pączki różnymi polewami. Klasycznym i prostym rozwiązaniem jest szybki lukier z cukru pudru, najlepiej na bazie soku z cytrusów.

Ewa Niepytalska


