
Paella po polsku z pęczakiem
- kasza pęczak: 300 g
- szafran: 1 szczypta
- kiełbasa jałowcowa: 2 szt.
- papryka: 3 szt.
- pomidory w puszce: 2 puszki
- cebula: 2 szt.
- czosnek: 6 ząbków
- udka z kurczaka: 4 szt.
- pałki z kurczaka: 4 szt.
- olej: 2 łyżki stołowe
- owoce morza: 250 g
- filety rybne: 2 szt.
- marchewka: 1 szt.
- groszek: 100 g
- skórka z cytryny: 1 łyżeczka
- natka pietruszki: 1 łyżka stołowa
- papryka w proszku: 2 łyżeczki
- sól: 1 łyżeczka
- pieprz czarny: 2 szczypty
Sposób przygotowania
krok 1
Pęczak gotujemy, najlepiej w bulionie drobiowym, o 5 min krócej niż podano na opakowaniu – powinien pozostać twardy. Szafran zalewamy litrem letniej wody, odstawiamy. Kiełbasę kroimy w plasterki, oczyszczone papryki w paski, osączone pomidory – w ćwiartki, cebule w piórka, czosnek siekamy. Udźce kroimy na kawałki, pałki zostawiamy w całości. W szerokiej patelni rozgrzewamy trochę oleju, obsmażamy mięso, odkładamy na bok. Na tłuszcz po mięsie wrzucamy cebule i czosnek, szklimy.

krok 2
Dokładamy papryki i pomidory, dusimy aż odparuje trochę płynu. Wrzucamy odcedzony pęczak, zalewamy 1/2 l wody szafranowej. Kiedy pęczak nabierze żółtej barwy, wkładamy mięso z kurczaka i kiełbasę, wlewamy resztę wody, dusimy ok. 10 min, starając się nie mieszać. Dodajemy owoce morza i pokrojonego w grubą kostkę dorsza, dusimy 10 min, po czym wkładamy pokrojoną marchewkę z groszkiem i dusimy jeszcze 5–10 min. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, ew. koncentratem pomidorowym. Przed podaniem posypujemy skórką z cytryny i natką.


