
Pakora z kalafiora - indyjska przekąska
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- mąka pszenna: 3 łyżki stołowe
- mąka z ciecierzycy: 3 łyżki stołowe
- woda: 120 ml
- proszek do pieczenia: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
- kumin (kmin rzymski): 1 szczypta
- przyprawa curry: 1 szczypta
- słodka papryka: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Kalafior dzielimy na różyczki i wrzucamy na 3 minuty do gotującej się wody. Po tym czasie wyławiamy go.
krok 2
Mąkę pszenną, mąkę z ciecierzycy, proszek do pieczenia, przyprawy i lodowatą (to ważne!) wodę miksujemy przez ok. 5 min, tak by powstało nam ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego – musi się porządnie napowietrzyć.
krok 3
Zanurzamy w nim różyczki kalafiora i wrzucamy porcjami na dobrze rozgrzany głęboki olej. Kiedy się zezłocą, wyławiamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by pozbyć się nadmiaru oleju. Pakorę podajemy natychmiast.

