
Pakowaniec drożdżowy
- drożdże: 60 g
- cukier: 120 g
- mleko: 250 ml
- mąka: 500 g
- żółtko: 4 szt.
- sól: 1 szczypta
- cytryna: 1 szt.
- esencja waniliowa: 1 łyżka stołowa
- rodzynki: 100 g
- masło: 100 g
- orzechy włoskie: 200 g
- cukier puder: 400 g
- białko jaja: 4 szt.
- esencja waniliowa: 2 łyżki stołowe
- migdały: 200 g
- daktyle: 150 g
- figi: 150 g
- skórka pomarańczowa: 50 g
- marmolada pomarańczowa: 600 g
- jajka: 1 szt.
- migdały: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Na ciasto: drożdże rozcieramy z łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodajemy 15 dag mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz. Do zaczynu dodajemy żółtka utarte z pozostałym cukrem, resztę mąki, sól, skórkę cytrynową, wanilię i sparzone i osączone rodzynki. Wyrabiamy ciasto, dolewamy masło, ponownie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
krok 2
Orzechy ucieramy z połową cukru, 2 białkami i łyżką esencji waniliowej. Zmielone, blanszowane migdały ucieramy z resztą cukru, białek i wanilii. Konfitury z pomarańczy osączamy i podsuszamy w piekarniku. Bakalie tniemy na paseczki.
krok 3
Ciasto dzielimy na trzy części. Jedną część ciasta wykładamy na blachę (30 x 20 cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Natłuszczonymi palcami rozciągamy ciasto na całą powierzchnię formy. Na tym rozkładamy masę migdałową, a na niej połowę bakalii i konfitur. Przykrywamy warstwą ciasta, na to wykładamy masę orzechową, na nią – resztę bakalii i konfitur. Przykrywamy pozostałym ciastem i odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i migdałami. Pieczemy 45 min w temp. 200°C.

