
Palce zombie
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- płatki owsiane: 30 g
- daktyle: 250 g
- gorzka czekolada: 100 g
- masło orzechowe: 60 g
- migdały: 15 szt.
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal123
- tłuszcz5g
- tłuszcz nasycony2g
- węglowodany15g
- cukry13g
- błonnik2g
- białko3g
Sposób przygotowania
krok 1
Rozdrabnianie: wszystkie składniki oprócz migdałów przekładamy do robota kuchennego (sprawdzi się też blender o dużej mocy). Miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy, powinny być w niej wyczuwalne i widoczne większe kawałki.
krok 2
Wykończenie: blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy paluszki, a następnie układamy je na blasze. Z jednej strony na końcu palca wciskamy migdałowy „paznokieć” w koniec każdego palca.
krok 3
Chłodzenie: palce zombie wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, żeby stwardniały. Dobrze schłodzone układamy w misce, dla zwiększenia efektu powinny z niej wystawać, wręcz zwisać.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

