Porady:
Jak zrobić soczyste pałeczki z kurczaka?
Sekretem idealnych pałek jest odpowiednia obróbka. Jeśli zależy Wam na mięsie chrupkim na zewnątrz i soczystym w środku, zamarynujcie pałki odpowiednio wcześniej. Najlepszym trikiem na soczyste mięso jest marynata z maślanki. Zawiera ona enzymy, które zmiękczają mięso, dzięki czemu po obróbce cieplnej rozpływa się ono w ustach. Innym sposobem na idealnie miękkie pałki z kurczaka jest włożenie ich do worka do pieczenia. Pałki z kurczaka pieczone w szczelnie zamkniętej folii zachowują wszystkie swoje soki i dzięki temu pozostają niesamowicie soczyste.
Z czym podać pałki z kurczaka?
Pałki z kurczaka można podać właściwie ze wszystkim. Doskonale smakują w towarzystwie kasz, ryżu lub makaronu. Świetnie sprawdzą się także ziemniaki, zarówno te gotowane, w formie puree, jak i pieczone. Pałki z kurczaka będą przepyszne również w towarzystwie domowych frytek. Aby posiłek był pełnowartościowy i zbilansowany, warto podać pałki w towarzystwie ulubionych warzyw. Pasują do nich niemal wszystkie warzywa świeże i gotowane. Jako dodatek do pałek z kurczaka sprawdzą się warzywa na parze, pieczone lub wszelkie surówki i sałatki, zarówno te majonezowe, jak i z sosem winegret. Świetnym wyborem będą także różnego rodzaju kiszonki. Mięso z pałek z kurczaka można także urozmaicać rozmaitymi sosami, na przykład grzybowym lub pomidorowym. Co ciekawe, pałki z kurczaka można podać także z owocami, na przykład z brzoskwiniami z puszki albo z konfiturą z borówek lub żurawiny.
Notka redakcyjna:
Obiad, który robi się sam
Pałki z kurczaka można również upiec w piekarniku. Wystarczy zamarynować je uprzednio w oliwie i ulubionych przyprawach i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Co więcej, możemy przygotować obiad 2 w 1, czyli pałki z kurczaka zapiekane z ryżem. Jak upiec pałki z kurczaka w ryżu? Wystarczy do naczynia z surowym, przyprawionym mięsem dosypać suchy ryż. Całość zalewamy bulionem, w który ugotuje się ryż. Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ile piec pałki z kurczaka z ryżem? Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika na około godzinę, ale po upływie połowy czasu zdejmujemy pokrywkę i przez kolejne pół godziny zapiekamy wierzch na złoto. Po godzinie mamy już gotowy pełen posiłek. Taki obiad, który robi się sam to zdecydowana oszczędność czasu i wygoda.