
Pałki z kurczaka po hiszpańsku
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- udka z kurczaka: 4 szt.
- marynata do mięs: 90 ml
- olej słonecznikowy: 15 ml
- czerwona papryka: 2 szt.
- cebula dymka: 0.5 pęczka
- koncentrat pomidorowy: 60 g
- papryka wędzona: 15 g
- ryż: 400 g
- sól morska: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
W każdym kawałku kurczaka robimy 3 nacięcia, mieszamy z marynatą. Mięso wstawiamy na minimum 30 min do lodówki.
krok 2
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Układamy skórą do góry na blasze. Pieczemy 30 min, zwiększamy temp. do 220°C i pieczemy jeszcze 15 min do zrumienienia.
krok 3
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy paprykę i białą część dymek ok. 5 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy lub passatę i wędzoną papryką, mieszamy.
krok 4
Wkładamy ugotowany ryż i podgrzewamy na dużym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą. Doprawiamy solą do smaku. Zdejmujemy z ognia, podajemy z kurczakiem, posypujemy szczypiorem z dymki.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

