
Paluchy drożdżowe
Sposób przygotowania
krok 1
Na początek do miski należy wsypać mąkę. Następnie trzeba rozpuścić drożdże w ciepłym mleku wraz z cukrem. Kolejnym krokiem jest wlanie płynu do mąki i wymieszać widelcem, aż składniki się połączą. Następnie ciasto powinno się przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po tym czasie należy dodać sól i olej i zagniatać przez kilka minut. Następnie trzeba ponownie przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

iStock krok 2
Następnie stolnicę posypujemy łyżką mąki pszennej. Ciasto trzeba podzielić na małe kawałki o równej wielkości i rozciągając uformować paluchy. Ważne, aby pamiętać, że urosną w czasie pieczenia.

iStock krok 3
Przygotowane paluchy drożdżowe trzeba ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy między nimi zachować odstęp. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy paluchy drożdżowe roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem.Paluchy drożdżowe trzeba piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe paluchy drożdżowe można podawać z różnymi dipami lub jako dodatek do barszczu czerwonego.

iStock

