Paluchy z ciasta francuskiego z serem i szynką
- ciasto francuskie: 2 szt.
- cheddar: 200 g
- szynka parmeńska (prosciutto): 100 g
- papryka ostra: 4 g
- jajka: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: szynkę parmeńską kroimy w drobną kostkę, ser żółty ścieramy na tarce na większych oczkach (może też być gotowy produkt ze sklepu). Jajko wbijamy do miseczki i rozkłócamy je.
ZjedzPięknie krok 2
Układanie składników: rozwijamy ciasto francuskie na pergaminie (zagięte brzegi można lekko rozwałkować). Wierzch smarujemy połową jajka (reszta będzie potrzebna później) i posypujemy sporą ilością ostrej papryki, serem żółtym ( ¼ sera) i szynką.
ZjedzPięknie krok 3
Kolejna warstwa: rozwijamy drugi rulon ciasta i układamy go na poprzednim, na składnikach, dociskamy ręką. Wierzch ciasta francuskiego ponownie smarujemy jajkiem i pozostałym serem.
ZjedzPięknie krok 4
Wycinanie: radełkiem do pizzy tniemy ciasto od krótszej strony w długie paski o grubości ok. 2 cm.
ZjedzPięknie krok 5
Zawijanie: zanim zaczniemy, rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto zawijamy spiralnie. Wkładamy do piekarnika na ok. 15-18 minut, aż się zrumienią.
ZjedzPięknie krok 6
Podanie: paluchy z ciasta francuskiego z serem i szynką podajemy lekko schłodzone lub zimne. Najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym lub aioli.
ZjedzPięknie