
Paluszki serowe
- mąka pszenna: 300 g
- ser z wiaderka: 250 g
- cukier drobny: 100 g
- cukier waniliowy: 15 g
- masło: 250 g
- jajka: 110 g
- sezam: 10 g
- mak: 10 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto na serowe paluszki: Ser biały mielimy w maszynce do mielenia. Dodajemy do niego mąkę cukier drobny i waniliowy, jedno jajko oraz miękkie masło. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do połączenia. Przekładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
krok 2
Wycinanie paluszków: Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm. Następnie tniemy je na 3 cm paski. Wycięte paski przekręcamy kilka razy, by przybrały kształt wiertła. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
krok 3
Pieczenie paluszków z serem: Piekarnik nagrzewamy do 180°C. W małej misce roztrzepujemy pozostałe jajko. Smarujemy nim wierzch paluszków. Jedną połowę paluchów posypujemy makiem, a drugą sezamem. Pieczemy przez około 15-20, aż do lekkiego zarumienienia ciasta.

