Porady:
- Z czym podawać pancakes bananowe? Pancakes bananowe możemy oczywiście podawać z naszymi ulubionymi dodatkami. Mogą to być wszelkiego typu owoce, masło orzechowe, jogurt, czy krem czekoladowy albo dżem. Wszystko zależy tak naprawdę od naszych osobistych upodobań i tego, na co mamy akurat ochotę.
- Świeże lub mrożone owoce możemy także dodać do samego ciasta, dzięki czemu nasze placuszki zyskają zupełnie nowy smak.
Notka redakcyjna:
Bananowe placuszki śniadaniowe
Kultowe pancakes, czyli tradycyjne amerykańskie placuszki śniadaniowe, to idealny pomysł na urozmaicenie naszych posiłków. Zwłaszcza że ich wykonanie nie jest w ogóle skomplikowane, a zatem z ich przygotowaniem poradzą sobie naprawdę wszyscy. Bardzo dużą popularnością wśród miłośników słodkich śniadań cieszą się zwłaszcza pancakes bananowe, które smakują i wyglądają obłędnie. Jeśli więc mamy akurat w zanadrzu kilka bananów, zwłaszcza tych mocno dojrzałych, powinniśmy z nich stworzyć te fantastyczne placuszki.
Czego potrzebujemy, aby móc się delektować smakiem tych wyjątkowych placuszków? Oczywiście bananów, które rozdrabniamy widelcem na w miarę jednolitą masę. Do tego roztrzepane jajka, mleko, mąka, proszek do pieczenia, sól i cukier. Jeśli zależy nam na tym, by placuszki były naprawdę puszyste, warto osobno ubić białka i delikatnie dodać je do pozostałych składników. Po usmażeniu takie placuszki wyglądają naprawdę zachwycająco, ale przede wszystkim również smakują fantastycznie, dzięki czemu podbijają podniebienia tak wielu osób.
Pancakes bananowe bez jajek
Placuszki bananowe są przepyszne, ale nie każdy może się nimi delektować. Chodzi tu na przykład o osoby, których organizm nie toleruje jajek lub też o wegan, którzy nie chcą jeść produktów pochodzenia zwierzęcego. Obecnie bez problemu znajdziemy jednak przepisy na pancakes bananowe, w których nie ma jajek. Ich zamiennikiem może być na przykład skrobia ziemniaczana i kukurydziana, siemię lniane albo aquafaba. Same banany stanowią też zamiennik jajek, dlatego wystarczy dodać ich nieco więcej, aby możliwe było usmażenie takich śniadaniowych placuszków. W większości przepisów znajdziemy informację, że pół banana odpowiada 1 jajku.