Porady:
- Zamiast kefiru w przepisie można użyć również maślanki.
- Ciasto na pancake fit powinno być gęstsze od naleśnikowego. Jeśli w trakcie smażenia, ciasto będzie się rozlewać po patelni bardziej, niż byśmy tego chcieli, warto dodać odrobinę mąki.
- Aby fit pancake były zdrowsze, można zastąpić mąkę pszenną mąką pełnoziarnistą. Można także zmodyfikować przepis i dodać garść płatków owsianych, które zawierają dużo błonnika.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić fit pancakes?
Placki i racuchy zwykle smażone są w głębokim tłuszczu, który dodaje im sporo kalorii. Fit pancakes są smażone na patelni bez dodatku tłuszczu. Aby zrobić zdrowe pancake należy bardzo dobrze rozgrzać teflonową patelnię – dzięki temu mamy pewność, że placki nie będą przywierać. Do pancakes pieczonych bez oleju warto dodać odrobinę tłuszczu do ciasta – w tym przepisie jest to roztopione masło. Jeśli chcemy, aby pancakes były jeszcze zdrowsze, należy zamienić mąkę pszenną na mąkę pełnoziarnistą.
Dzień naleśnika
W Polsce pod koniec karnawału odchodzimy Tłusty Czwartek, podczas którego bezkarnie możemy zajadać się pysznymi pączkami. Jest to typowo polska tradycja. Natomiast w krajach anglosaskich obchodzony jest Pancakes day (Dzień naleśnika), podczas którego smażone są najróżniejsze typy tych placków. Pancakes podawane są głównie w wersji na słodko. Jest to święto godne uwagi.
Sprawdź także przepis na pyszne pancakes