Porady:
- Chleb z pomidorami najlepiej kroić, kiedy jest dobrze wystudzony, za pomocą ostrego noża z ząbkami. Inaczej kromki będą się mocno kruszyć.
- Woda, którą dodajemy do zaczynu, a potem do ciasta, powinna mieć temperaturę około 25–30°C. Możemy ją lekko podgrzać, ale musimy uważać, żeby nie była za gorąca. Zapewniamy w ten sposób idealne warunki do pracy drożdży.
- Najlepsza mąka do pieczenia chleba to typ 700, ale możemy także użyć mąki luksusowej (typ 500). Warto wykorzystać mąkę razową, która jest bogata w składniki odżywcze i minerały. Pamiętajmy jednak, że jest bardzo intensywna w smaku, dlatego zazwyczaj łączy się ją z innymi rodzajami.
- Możemy upiec chleb z suszonymi pomidorami w oleju lub bez zalewy. Oba produkty świetnie sprawdzą się jako dodatek do naszego pieczywa domowej roboty.
- Sugerujemy dodanie do chleba mieszanki ziół prowansalskich, ale warto dobierać je według gustu. Włoski chleb na drożdżach doskonale komponuje się z bazylią, oregano, tymiankiem i rozmarynem. Sprawdzi się także kminek, cząber lub kolendra. Jeśli chcemy, możemy dodać do ciasta odrobinę oliwy, z której wyjęliśmy suszone pomidory.
- Świeże drożdże możemy zastąpić produktem instant. Nie musimy wtedy robić zaczynu. Wystarczy, że 7 g proszku połączymy z mąką i pozostałymi składnikami.
- Jeśli chcemy stworzyć coś naprawdę wyjątkowego, możemy zrobić włoski chleb z suszonymi pomidorami na zakwasie. Przygotowanie pieczywa w takim wydaniu zajmuje jednak o wiele więcej czasu. Fermentacja zaczynu trwa zazwyczaj kilka dni.
- Prosty chleb z pomidorami możemy posypać przed włożeniem do piekarnika ulubionymi nasionami, takimi jak słonecznik lub sezam.
- Żeby stworzyć idealne warunki dla drożdży, rozgrzejmy piekarnik do 30°C, a następnie wyłączmy grzałki. Wstawmy do niego ciasto przykryte ściereczką, a na pewno pięknie wyrośnie w czasie, który przeznaczyliśmy na przyrządzenie chleba.
- Gotowy chleb z pomidorami przechowujmy w temperaturze pokojowej, zawinięty w ściereczkę lub pergamin. Jeśli chcemy cieszyć się nim dłużej, możemy go także zamrozić.
Notka redakcyjna:
Z czym podawać chleb z suszonymi pomidorami?
Prosty chleb z suszonymi pomidorami na drożdżach to cudowna przekąska sama w sobie. Wystarczy, że posmarujemy aromatyczną kromkę świeżym masłem i posypiemy gruboziarnistą solą. Możemy ją urozmaicić ulubionymi dodatkami: mozzarellą, szynką, salami, pomidorkami koktajlowymi lub ogórkiem. Świetnie sprawdzi się jako baza do kanapki z tuńczykiem lub serem żółtym. Chleb z suszonymi pomidorami możemy posmarować różnymi pastami do pieczywa, takimi jak:
- pasta z kurczaka – z mięsa z rosołu. Doskonale komponuje się z pomidorowo-ziołowym aromatem chleba. Świetny pomysł na sycący, proteinowy lunch.
- hummus z dyni – słodka, warzywna pasta z dodatkiem tahini. Dobra na jesienny nastrój, ale nie tylko. Posypmy kanapkę pestkami dyni dla jeszcze lepszego efektu.
- pasta z ciecierzycy – wegańskie marzenie inspirowane kuchnią bliskowschodnią. Idzie w parze ze świeżym pieczywem i kiszonkami.
Chleb z suszonymi pomidorami to także świetny dodatek do dań z grilla, sałatek i zup, takich jak krem z brokułów lub sezonowa zupa ze szparagów.
Inne pomysły na chleb z suszonymi pomidorami
Nasz cudowny, aromatyczny chleb we włoskim stylu może stać się jeszcze lepszy, jeśli wzbogacimy go o różne nasiona, przyprawy i inne dodatki kojarzące się ze słoneczną Italią. Wypróbujmy na przykład:
- chleb z suszonymi pomidorami i oliwkami – nieważne, czy użyjemy czarnych czy zielonych oliwek, taki wypiek natychmiast przeniesie nas na słoneczne wybrzeża. Do tego duetu mogą dołączyć także kapary.
- włoski chleb z pomidorami i pesto – zamiast używać suszonych ziół, zapewnijmy sobie prawdziwą bazyliową ucztę. Taki wypiek będzie nieco bardziej wilgotny. Świetnie sprawdzi się jako imprezowy chlebek do odrywania.
- chleb z czosnkiem i suszonymi pomidorami – popularne połączenie, które zwala z nóg. Intensywny, pełen aromatu, dla miłośników wyrazistych smaków.
Chleb z pomidorami – wersja bezglutenowa
Nie ma powodu, żeby włoskim wypiekiem nie mogły cieszyć się osoby uczulone na gluten. Wystarczy odpowiednio dobrać bazę do ciasta na chleb. Możemy użyć gotowej mieszanki oznaczonej przekreślonym kłosem lub skorzystać z dowolnej, naturalnie bezglutenowej mąki: gryczanej, owsianej, ryżowej lub jaglanej. Każda z nich ma inne atrybuty. Na przykład pierwsza z nich ma lekko orzechowy smak i sprawi, że chleb będzie miał ciemniejszy, brązowy kolor. Najdelikatniejsza jest mąka ryżowa o śnieżnobiałej barwie. Natomiast mąkę owsianą możemy zrobić samodzielnie – wystarczy zmielić płatki na puch w blenderze lub malakserze.