Pane carasau condito – chleb pasterski
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 2 godziny
Pieczenie: 5 minut
Porcja: 270 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
20 dag mąki
5 dag grysiku pszennego
2 dag drożdży
4 gotowane ziemniaki
2 cebule
strąk czerwonej papryki
2 łyżki suszonego oregano
oliwa
mąka do posypania
sól, pieprz
Kroki przygotowania:
Z mąki, grysiku, pokruszonych drożdży i niepełnej szklanki ciepłej wody zagnieść dość miękkie ciasto. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Ciasto podzielić na 4 równe części. Z każdej uformować kulę i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na cienkie placki.
Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Cebule obrać i pokroić wzdłuż w plasterki. Paprykę umyć, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Placki obłożyć plastrami ziemniaków, cebuli oraz papryką. Posypać oregano, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Piec 5 minut w temperaturze 240˚C.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!


