
Paneer pakora – smażony ser z Indii
- panir (paneer): 200 g
- mąka z ciecierzycy: 200 g
- mąka kukurydziana: 30 g
- garam masala: 5 g
- chili: 2 g
- kurkuma: 3 g
- sól: 6 g
- woda: 200 ml
- olej: 1 l
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: ser paneer (panir) kroimy na mniejsze, prostokątne kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej do smażenia w głębokim tłuszczu. Docelowa temperatura to 180°C.
krok 2
Ciasto na pakorę: mąkę z ciecierzycy, mąkę kukurydzianą i przyprawy łączymy w misce. Stopniowo dodajemy wodę, cały czas mieszając masę rózgą. Kiedy uzyskamy dosyć gęstą konsystencję, mniej więcej taką, jak do ciasta na pancakes, nasza mikstura jest gotowa.
krok 3
Smażenie: upewniamy się, że olej jest odpowiednio rozgrzany. Możemy to zrobić poprzez wrzucenie odrobiny ciasta do garnka. Jeśli od razu stopniowo zacznie unosić się na powierzchnię, to znaczy, że tłuszcz jest wystarczająco gorący. Kostki sera paneer zanurzamy pojedynczo w cieście, upewniamy się, że są dokładnie pokryte i wrzucamy od razu na gorący olej. Smażymy do uzyskania złotobrązowego koloru (około 4 minut). Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i kładziemy na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Paneer pakora jest gotowa do spożycia.

