
Panierowane krewetki w pomidorach
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- krewetki: 300 g
- mąka: 15 g
- słodka papryka: 5 g
- pieprz kajeński (mielony): 3 g
- sól morska: 5 g
- cukier: 4 g
- masło: 30 g
- czosnek: 6 ząbków
- pomidory truskawkowe: 100 g
- bulion warzywny: 125 ml
- sok z cytryny: 15 ml
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- kwiat soli: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Krewetki osuszamy papierowym ręcznikiem i odstawiamy. W dużej misce mąkę mieszamy z papryką oraz pieprzem cayenne, solą i cukrem do smaku. Zanurzamy krewetki w panierce i odkładamy na ręcznik kuchenny. Masło roztapiamy na dużej patelni. Dodajemy czosnek i podsmażamy przez ok. 30 s, często mieszając.
krok 2
Wrzucamy przygotowane wcześniej krewetki i smażymy przez 2 min. Dodajemy pomidory, bulion i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, aż nadmiar płynu odparuje. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy natkę pietruszki, oprószamy kryształkami soli z Camargue i natychmiast podajemy.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018

