
Panuozzo – kanapka z ciasta na pizzę
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże, cukier i 90 ml wody. Składniki łączymy ze sobą. Następnie wlewamy kolejne 90 ml wody oraz wsypujemy sól. Ciasto wyrabiamy dłońmi. Na końcu przekładamy je do miski pokrytej wewnątrz niewielką ilością oliwy. Całość przykrywamy folią do żywności i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie umieszczamy ciasto w lodówce na 8 godzin (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania pieczywa).
krok 2
Formowanie: ciasto wyjmujemy z lodówki oraz odstawiamy na blat na ok. 45 minut. Wyjmujemy je na posypaną mąką stolnicę. Dzielimy je na trzy części, a następnie każdej z nich nadajemy kształt podłużnej bułeczki. Przykrywamy ciasto czystą ściereczką i pozostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
krok 3
Pieczenie: piekarnik nagrzewamy do 250°C. W międzyczasie wcześniej uformowane kawałki ciasta delikatnie spłaszczamy palcami. Następnie układamy je na rozgrzanej blasze i pieczemy ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy je oraz pozostawiamy na kratce do ostygnięcia.
krok 4
Panuozzo: pomidory myjemy oraz osuszamy. Następnie wraz z mozzarellą kroimy je na grube plasterki. Każdą bułeczkę dzielimy wzdłuż na pół, wnętrze pieczywa wykładamy liściem sałaty i wcześniej przygotowanymi sładnikami.

