Papardelle z borowikami
Składniki:
kg borowików
3 szalotki
sól
3 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
20 dag wędzonego boczku
pieprz
300 ml śmietany 36%
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
50–60 dag makaronu papardelle
5 dag parmezanu lub pecorino w kawałku
Kroki przygotowania:
Papardelle z borowikami
Grzyby oczyszczamy, odcinamy końce ogonków i kroimy. Szalotki obieramy, drobno siekamy, dodajemy szczyptę soli i podsmażamy na średnim ogniu, na oliwie przez 10 min, często mieszając. Na koniec dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i boczek pocięty w słupki. Smażymy jeszcze ok. 5 min, a następnie dodajemy grzyby. Starannie mieszamy.
Przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i natkę pietruszki. Ponownie podsmażamy, na średnim ogniu jeszcze ok. 5 min. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Osączamy i dodajemy do grzybów, wraz z łyżką wody z gotowania makaronu, lekko mieszamy, aż sos się wyraźnie zagęści. Podajemy gorące z płatkami świeżo tartego parmezanu.
Jeżeli chcemy, aby sos był nieco lżejszy możemy zrezygnować z dodania śmietany. Aby jednak zyskał on bardziej kremową konsystencję, dodajmy łyżkę świeżego zimnego masła.
Porady:
Zobacz też przepis na: krem z borowików


