
Papryka faszerowana pomidorkami i mozzarellą
- papryka: 2 szt.
- sól morska: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- tymianek: 2 gałązki
- oliwa z oliwek: 30 ml
- pomidorki koktajlowe: 12 szt.
- czosnek: 3 ząbki
- zielone pesto: 4 łyżki stołowe
- mozzarella: 150 g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik: rozgrzewamy do temp. 200°C.
krok 2
Papryki: przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona i białe błony. Przecieramy je oliwą na zewnątrz i wewnątrz, oprószamy solą oraz pieprzem.
krok 3
Pomidorki: skrapiamy oliwą, obsypujemy przyprawami i odstawiamy.
krok 4
Pieczenie: rozgrzewamy gorącą płytę do pieczenia na kuchence lub w piekarniku. Na rozgrzanej płycie kładziemy połówki papryki, krawędziami w dół, obok umieszczamy pomidorki i wsuwamy do piekarnika na ok. 10 min. Papryka powinna być jędrna i nie do końca upieczona, a pomidorki lekko skarmelizowane.
krok 5
Faszerowanie papryki: pomidorki i czosnek rozdzielamy na 4 części i wkładamy do miseczek z odwróconych papryk, do każdej dokładamy po 3 kulki mozzarelli. Oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą, wkładamy z powrotem do piekarnika, aż ser zacznie się topić.
krok 6
Podanie: każdą połówkę uzupełniamy porcją pesto, posypujemy listkami tymianku i podajemy od razu.

