
Papryka faszerowana z wołowiną
- mięso mielone wołowe: 400 g
- rodzynki: 50 g
- słonecznik: 50 g
- ryż: 200 g
- cytryna: 2 szt.
- cebula: 4 szt.
- czerwona papryka: 4 szt.
- natka pietruszki: 1 pęczek
- sól: 6 g
- przecier pomidorowy: 300 ml
- imbir: 3 g
- mięta: 0.5 pęczka
- czosnek: 2 ząbki
- oliwa z oliwek: 60 ml
- kminek: 5 g
- żółta papryka: 4 szt.
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ryż: gotujemy przez 10 min w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy.
krok 2
Cebule i czosnek: obieramy i siekamy. Podsmażamy na łyżce oliwy przez 10 min, po czym dodajemy do ryżu.
krok 3
Mięso: smażymy na tej samej patelni, na dużym ogniu, przez 2 min, stale mieszając.
krok 4
Farsz: łączymy mięso z ryżem. Dodajemy rodzynki, ziarna słonecznika, kminek, imbir, posiekaną natkę i miętę oraz sok i łyżeczkę skórki otartej z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem.
krok 5
Papryki: myjemy i osuszamy. Odcinamy górne części, usuwamy pestki. Powstałe miseczki napełniamy farszem. Przykrywamy odkrojonymi kapeluszami. Układamy nadziane papryki na blasze, skrapiamy olejem i wkładamy na ok. 40 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.
krok 6
Sos: przecier pomidorowy podgrzewamy. Dodajemy trochę posiekanej mięty. Przyprawiamy szczyptą cukru, solą i pieprzem. Podajemy osobno jako dodatek do faszerowanej papryki.

