Porady:
- Pieczona papryka faszerowana kurczakiem i ryżem świetnie smakuje z dodatkiem delikatnej mozzarelli, ale można też wykorzystać żółty ser półtwardy, taki jak provolone, gouda lub cheddar.
- Pierś z kurczaka to składnik, dzięki któremu powstanie zdrowy farsz pełen białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. Polecamy podsmażyć ją na patelni, ale da się ją także przyrządzić na parze lub ugotować. Możemy też wykorzystać inne chude, białe mięso, na przykład z indyka.
- Nadziewana papryka z kurczakiem i serem jest daniem, które można przyrządzać o każdej porze roku. Ułatwimy sobie zadanie, wykorzystując produkt z puszki, ale latem warto dorzucić do farszu świeże, mięsiste, krajowe pomidory, na przykład śliwkowe lub bawole serce. Można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki.
- Paprykę możemy przed nadziewaniem podpiec w wysokiej temperaturze lub opalić nad otwartym ogniem, żeby ją przyczernić. Potem owijamy gorące warzywo folią spożywczą i odstawiamy na kilkanaście minut. Dzięki temu możliwe będzie zdjęcie skórki przed dalszą obróbką.
- Pożywna papryka faszerowana kurczakiem i warzywami to świetna propozycja na zdrowy, rodzinny obiad, ale można ją także zabrać ze sobą do pracy. Nie straci swoich walorów smakowych ani estetycznych, jeśli odgrzejemy ją na szybko w mikrofali.
- Miłośnikom sycących, mięsnych dań z pewnością przypadnie do gustu także papryka faszerowana z wołowiną lub wieprzowiną.
Notka redakcyjna:
Papryka faszerowana kurczakiem – dodatki
Przedstawiony przez nas przepis na faszerowaną paprykę fit z kurczakiem oczarowuje bogactwem składników. Solidną dawkę białka zapewnia tu nie tylko mięso drobiowe, ale także fasola (może być czerwona lub czarna). Porcję węglowodanów otrzymamy dzięki kukurydzy i wypełnieniu z białego ryżu. Całość wieńczy kremowa, apetyczna, ciągnąca się mozzarella. Nie jest to jednak jedyny pomysł na danie tego typu. Warto wypróbować także takie warianty jak:
- papryka faszerowana kurczakiem i pieczarkami – w sezonie jesiennym można także wykorzystać grzyby leśne. Gąbczasta struktura borowików lub boczniaków idealnie uzupełni składnik mięsny, a nawet z powodzeniem go zastąpi. W tej odsłonie często można znaleźć także soczewicę i cukinię.
- papryka faszerowana kurczakiem i kaszą – gryczaną, jęczmienną lub jaglaną. Każda z nich ma swoje atuty. Warto kierować się zarówno ich wartościami odżywczymi, jak i smakiem, zwłaszcza przy dobrze innych składników. Lekko orzechowa kasza gryczana dobrze komponuje się na przykład z grzybami.
- nadziewana papryka z kurczakiem i fetą – zamiast subtelnej w smaku mozzarelli występuje tutaj słony ser greckiego pochodzenia. Taki farsz warto przyprawić oregano, bazylią, tymiankiem i rozmarynem. Dobrze łączy się ze szpinakiem i pomidorami.
Z czym się je paprykę faszerowaną?
Mogłoby się wydawać, że papryka faszerowana ryżem z kurczakiem i warzywami zawiera już tyle składników, że nie trzeba już wymyślać żadnych surówek lub sałatek. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby serwować ją solo, ale dobrze podkreślą jej smak takie dodatki jak:
- sos czosnkowy – intensywny w smaku, ale lekko kwaskowy dzięki bazie z jogurtu naturalnego, dlatego dobrze komponuje się z treściwym mięsnym wnętrzem pieczonej papryki. Przyrządza się go na zimno z prostych składników, które praktycznie zawsze mamy w kuchni. Można przygotować go na ostatnią chwilę przed obiadem lub przyjściem gości.
- chrupiąca bagietka z masłem ziołowym lub bruschetta z pomidorami.
- lekka sałatka z zielonych liści (na przykład rukoli, roszponki lub sałaty rzymskiej) – warto polać ją lekkim sosem jogurtowym lub klasycznym winegretem. Papryka faszerowana kurczakiem i mozzarellą dobrze komponuje się też z surówkami, na przykład z marchewki lub brokuła. W sezonie na młode warzywa warto przyrządzić chrupiącą surówkę z kalarepy, a zimą można wykorzystać różnego rodzaju pikle i kiszonki.