Porady:
- Jeśli nie przepadamy za smakiem oliwy, do papryki pieczonej można dodać olej rzepakowy lub słonecznikowy.
- Pieczona papryka w oliwie może być wzbogacona o inne składniki, np. zioła, tymianek, bazylię, oregano. Sprawdzą się też kapary lub ziarna pieprzu, a także papryka chili, tej już nie musimy piec.
- Paprykę pieczoną można jeść samodzielnie, nie trzeba jej robić w zalewie.
- Papryki należy piec do momentu, aż skórka sczernieje, jednak nie dłużej, bo przestanie być jędrna.
- Wsadzanie gorącej papryki pieczonej do torebek foliowych może wydawać się kontrowersyjne i z pewnością nieekologiczne. Zamiast tej metody można ją po prostu wsadzić do miski i przykryć talerzykiem, ważne, żeby było to dość szczelne. Sprawdzi się też pojemnik do przechowywania żywności, przystosowany do wysokich temperatur.
Notka redakcyjna:
Pieczona papryka – jak obrać ją ze skóry
Pieczona papryka słynie z pysznego, lekko wędzonego i słodkiego smaku. Nie ma ona także skórek, mimo, że obranie surowej papryki graniczy z cudem. Jak to możliwe? Papryki piecze się do momentu, aż jej skórka sczernieje. Na tym etapie nie ma się jeszcze czym martwić, bo dopiero w tym momencie zdjęcie skórki jest możliwe. Należy ją delikatnie podważyć nożem i ściągnąć. Skórka z papryki pieczonej powinna zejść z łatwością.
Pieczona papryka – przechowywanie
Pieczona papryka powinna być zjedzona od razu, jeśli nie chcemy jej konserwować. W powyższym przepisie pieczona papryka zatrzymuje świeżość dzięki zalaniu jej oliwą, która odcina dostęp powietrza. Taka pieczona papryka nie tylko może być spożyta po dłuższym czasie, ale z każdym tygodniem dzięki zalewie z oliwy i czosnku zyskuje bogatszy smak.
Co zrobić z pieczonej papryki?
To świetny dodatek do kanapek, zarówno od razu po upieczeniu, jak i z zalewy. Sprawdzi się też w formie pasty z pieczonej papryki do pieczywa. Dobrze smakuje z suszonymi pomidorami i ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Całość blendujemy i przyprawiamy do smaku – wystarczy tu tylko sól i pieprz, ale mogą być też inne nasze ulubione przyprawy.
Inną popularną propozycją jest krem z pieczonej papryki. Taka zupa jest niezwykle aromatyczna. Ugotowana na bulionie warzywnym lub mięsnym, z dodatkiem ziemniaków, będzie niezwykle sycąca. A jeśli chcemy, żeby była bardziej kwaśna możemy dorzucić do niej pomidory pokrojone w kostkę lub dolać odrobinę passaty.
A po zblendowaniu jej z podsmażoną cebulką będzie idealna jako sos na zimno lub na ciepło. Świetnie pasuje do delikatnego mięsa z kurczaka lub do ryb. Wyśmienicie komponuje się z warzywami ugotowanymi na parze lub kotletami wegetariańskimi.